srlaten

Више од фестивала позоришта и културе

Завршена je традиционална манифестација у Ловри. Овогодишњи, седамнаести по реду Летњи фестивал позоришта и културе у Ловри, који је трајао до 2. јула, отворен је одмах после обележавања Видовдана и био стециште глумаца, музичара, играча и певача. Тих дана, на сцени ловранског Дома културе низале су се позоришне представе различитих жанрова, музика, песма и фолклорни наступи.

Фестивал је почео интонирањем Ловранске химне, у извођењу глумаца Српског позоришта и чланова српског Хора „Свети Серафим Саровски“, за коју је музику и текст написао Ратко Краљевић, а аранжман урадио Милан Рус, који је на хармоници пратио извођење химне.

Након поздравних речи директора Српског позоришта Милана Руса, присутне поштоваоце културе и уметности, Ловране и њихове госте, поздравио је Љубомир Алексов, представник Срба у мађарском парламенту, који је речима добродошлице отворио овогодишњи фестивал.

„Видовдан је симбол свега што је српско и он окупља све нас Србе ма где да живимо. Када се свакога лета овде окупимо, село Ловра на нашој Чепелској ади постаје престоница српске културе, језика и позоришта, захваљујући нашим уметницима и публици. Неке од вас поздрављам већ по седамнаести пут, неке први, али свакако да када смо почињали, нисмо очекивали да ћемо оволико трајати. Задатак свих нас у овој најсевернијој српској постојбини је да очувамо наш језик и културу, и да је пренесемо новој младој генерацији“ истакао је Љубомир Алексов.

У Дому културе у Ловри отворена је изложба посвећена Тихомиру Вујичићу, а по речима Милана Ђурића, циљ Удружења уметника „Круг“ је управо очување сећања на овакве великане, какав је био познати композитор и етномузиколог, коме је прошлогодишња сликарска колонија у Помазу била посвећена.

„Ове године позориште добија значајно појачање што се технике и опреме тиче. Од Министарства за људске ресурсе пристигла су значајна средства у износу од 30.000 евра, па нам је и овогодишња логистичка подршка фестивала олакшана. Стигао је један нови минибус, 15 микропортова (мобилних сценских микрофона), које наши глумци и певачи користе у готово свим представама и који су у савременом сценском извођењу неопходни. Ту су и нови микс-пултови за светло и тон, звучници, лампе и друга опрема која ће значајно унапредити технички и уметнички ниво извођења наших представа. Свих седамнаест година овај фестивал организујемо заједно са Ловром, а захвалност свакако дугујемо и сталној и значајној подршци Самоуправе Срба у Мађарској, без које наша радна места не би била одржива“ рекао је директор позоришта Милан Рус.

Неизоставни учесник фестивала, певач и глумац Ратко Краљевић, дугогодишњи је пријатељ глумаца Српског позоришта, па на овакве манифестације долази и као прави професионалац, али и да би се дружио са екипом коју сваке године окупља Милан Рус.

„Поред нас, искусних и старијих, посебно задовољство чини радити и дружити се са младом генерацијом која је стасала. Врло често су то деца која су поред нас одрастала током свих ових позоришних година, нова генерација талентованих младих глумаца, играча и певача, која наставља добру традицију Српског позоришта у Мађарској“ рекао је Краљевић.

У Ловри је поново гостовала и Лидија Стевановић, глумица Српског народног позоришта из Новог Сада, која потписује режију Нушићеве „Власти“. Представа је, након премијере прошле године, доживела више извођења у Мађарској и гостовала у румунском Темишвару.

„Увек се радујем сарадњи са екипом Српског позоришта у Мађарској. Волела бих да урадимо још неки заједнички комад, а можда опет неку Нушићеву једночинку. Увек актуелну тему власти освежили смо сонговима за које је музику написао Габор Ленђел“ каже гошћа из Новог Сада.

По седамнаести пут, у Ловри су поводом одржавања фестивала боравили и Зорица Јурковић и Тибор Ембер, брачни и глумачки пар, чији су животи неодвојиво везани за Српско позориште у Мађарској.

„Волимо Ловру и Ловране, и увек тражимо да будемо овде на фестивалу. Сада се присећамо давне 1999. године, када су нас овде први пут угостили са представом „Госпођица Јулија“, и када смо заједно са Миланом Русом направили ово наше позориште“ са носталгијом прича Тибор Ембер.

„Након Ловре идемо на заслужени одмор, а од јесени нас чекају значајне обавезе: фестивал у Новом Саду и наступ у Будимпешти, са „Сентандрејским јеванђељем“ – рекао је уметнички секретар фестивала Бранимир Ђорђев за „Српске недељне новине“.

Изванредним наступом, разноврсни програм фестивала обогатио је и сусрет са фолклорашима КУД-а „Опленац“, који су на своју европску турнеју стигли из далеког Торонта. Након Србије и Републике Српске, очекује их и наступ у Италији, а у Мађарској су поред Ловре, одржали и целовечерњи концерт у Будимпешти. Током вечери, на ловранској позорници су их „замењивали“ музичари оркестра „Ледине“ из Тукуље.

Дане позоришта и културе чинила је и представа на мађарском језику. Публика из Ловре и околине је уживала у лаганој комедији „булеварског типа“, под називом „Отац је само један?!“. Уживала је и читава екипа мађарских глумаца у срдачном гостопримству глумаца Српског позоришта.

Летњи фестивал позоришта и културе у Ловри затворен је 2. јула, представом за децу и младе „Мудар Милош и чаробна фрула“. Глумци Српског позоришта одушевили су малишане – полазнике Кампа старих заната, као и домаћу публику.

Боравак у Ловри, екипа Српског позоришта је искористила и за пробу представе чија се обнова озбиљно припрема. Ради се о некада веома успешном и упамћеном „Сентандрејском јеванђељу“ које се планира за јесен, када ће позориште гостовати на међународном фестивалу у Новом Саду, а одмах потом одиграти ову представу и у Националном позоришту у Будимпешти.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …