srlaten

Више улагања и чвршће везе

Србија има шта да понуди својој дијаспори и њеним пословним партнерима у свету – ојачану макроекономску стабилност, већу предвидивост пословања, унапређене капацитете домаћих компанија и бољу координацију институција са инвеститорима, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) на отварању Свесрпског самита „Expo 2016“ који се 3.и 4. јуна одржава у Цириху.

cadez cirih
Марко Чадеж, председник ПКС
Дијаспору треба мотивисати да улаже, јер ако дијаспора препозна интерес и види Србију као пожељно место за инвестиције, то је добар сигнал и страним инвеститорима, указао је председник ПКС. Умрежавање пословних људи и компанија како унутар саме дијаспоре тако и са матицом, предуслов је за интензивнију економску сарадњу, истакао је Чадеж, најављујући  сусрете ИТ компанија из Чикага и Србије, као и представљање српске привреде у Лиону.
Потенцијал дијаспоре, по речима Чадежа, најбоље осликава податак да је у свету, према проценама, око 5,5 милиона људи из Србије, а да само у земљама OECD-a, према последњем попису живи 61.000 високообразованих људи рођених у Србији.  Подсећа да дознаке из иностранства које су годинама уназад стизале у протеклих 15 година износе између 45 до 75 милијарди евра, али да је недовољно улагања  дијаспоре у Србију. Циљ нам је да људи из дијаспоре отварају погоне, остварују профит, отварају радна места и на тај начин помажу у матици, нагласио је Чадеж.
Председник ПКС, на седници Пословног савета за дијаспору ПКС, који је први пут заседао изван Србије, говорио је о новом моделу сарадње на коме ПКС интензивно ради са надлежним институцијама.
У сарадњи са Одељењем за миграциону политику и дијаспору Министарства спољних послова заокружили смо модел заснован на раду кроз гранске и системске секције – на пројектном принципу, који, верујемо, може да допринесе реализацији идеја и пројеката наших људи из дијаспоре и унапређењу билатералних односа са земљама у којима живе и раде, објаснио је Чадеж.
Намера нам је да се велики потенцијал дијаспоре што боље искористи у обостраном интересу – за стварање повољнијих услова за развој и раст наше економије, привлачење инвестиција, јачање капацитета домаће привреде и повећање извоза домаћих производа на инострана тржишта, нагласио је председник ПКС. Указао је такође на драгоцен потенцијал академске заједнице у дијаспори и повезивања са колегама у Србији.
На отварању дводневне манифестације у Цириху прочитано је писмо премијера Александра Вучића у коме поручује да свака земља која држи до свог угледа у свету стара се да има и јаку дијаспору. „Матица хоће да послуша паметне и успешне из дијаспоре и примени њихово знање и искуство. Држава ће да помогне да се не затре српско име од Јужне Африке до Канаде, да можемо где год да се налазимо да сачувамо наше писмо, језик и културу. Влада ће се старати да направи повољну климу за инвестиције“, истакао је премијер.
У оквиру Самита отворен је и Привредни сајам на коме  производе, услуге и пројекте представља више од 70 компанија из Србије и дијаспоре готово свих сектора привреде  од агробизниса до авио саобраћаја и туризма, од малих радњи и фирми, преко великих произвођача у индустрији хране,  текстила, електро и металског сектора. Организовани су академски, омладински и медијски форум.
Скуп у Цириху организује Удружења српских привредника из Швајцарске, уз подршку ПКС и Министарства спољних послова Србије. Својим учешћем самит су подржале и Спољнотрговинска комора Швајцарске и Швајцарска комора за Источну Европу, као и швајцарске компаније.
Председник ПКС током боравка у Швајцарској разговарао је са представницима швајцарских компанија и пословних асоцијација о организацији дана добављача у Србији за швајцарске фирме из дрвне и металске индустрије, туризма и ИТ сектора.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …