srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Високи повереник ОЕБС-а Заниер посетио Заједничко веће општина у Вуковару

Високи повереник ОЕБС-а Заниер посетио Заједничко веће општина у Вуковару

Извор: srbi.hr

Заједничко веће општина у Вуковару у среду 5. септембра посетио је Високи повереник ОЕБС-а за националне мањине Ламберто Заниер са сарадницима.

У разговору са председником ЗВО-а Срђаном Јеремићем и председником Одбора за људска права ове институције Јованом Влаовићем Ламберто Заниер упознао се с проблемима српске заједнице у источном делу Хрватске.

Ово је Заниерова прва посета Хрватској у функцији Високог повереника ОЕБС-а за националне мањине.

– Мислио сам како је важно за мене, не само разговарати о овим темама у Загребу, већ доћи овде и видети каква је ситуација на терену – изјавио је Заниер након састанка у Вуковару пре кога се дан раније у одвојеним разговорима састао са потпредседницом владе и министрицом спољних и европских послова Маријом Пејчиновић Бурић, државним секретаром Звонком Миласом и председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем.

Заниер је рекао да оно се што је имао прилику да чује од власти у Загребу битно не разликује од онога што је чуо од представника српске заједнице у Вуковару.

– Постоји разумевање да је ситуација на терену тежа него у другим подручјима. Оно што сам увидео у Хрватској јесте врло добар законодавни оквир, међутим када дође до фазе примене јављају се проблеми. Проблеми су понекад резултат ситуације на терену и односа међу заједницама. Оно што ја, односно што ми промовишемо јесте интеграција различитих заједница на одрживи начин. Очигледно је да нас на овом подручју чека још много посла – рекао је ОЕБС-ов Високи повереник.

Председник ЗВО-а Срђан Јеремић информисао је Заниера са низом нерешених питања везаних за регистрацију српских мањинских школа, незадовољавајућим статусом Заједничког већа општина, проблемима у запошљавању, проблемима у признавању цивилних жртава рата са српске стране, порастом говора мржње и десног радикализма у Хрватској и многим другим питањима кључним за миран живот и развој српске националне мањине у Хрватској.

– Све су то теме које ми нажалост, понављамо већ годинама. На све израженијем говору мржње и ксенофобији смо ставили посебан акценат. Упознали смо Високог повереника са појавама да одређене десничарске групације дозвољавају себи да одређују шта се у Хрватској сме, а шта не сме. Од тога да се по стратиштима Срба у Другом светском рату постављају плоче са усташким поздравом па до тога да те десничарске групе врше притисак да се неки фестивал који организује српска заједница не сме одржати. Високи повереник рекао је да ће ускоро поново доћи у посету овом делу Хрватске и да ће радити на томе да се подстакне иницијатива да одређена организација, вероватно је мислио на ОЕБС, буде медијатор у решавању свих ових проблема. Он је потпуно свестан да Хрватска по питању реализације у остваривању права припадника српске националне мањине бележи назадовање. Свестан је и чињенице да ми немамо механизме да подстакнемо надлежне органе да закон проведу у пракси и у том смислу он сматра да треба покренути иницијативу да се у све то укључи одређени медијатор – рекао је након састанка Јеремић.

Високи повереник ОЕБС-а сматра да је десни радикализам присутан у целој Европи иако је то у Хрватској доста израженија појава, а позната му је и иницијатива да се о правима мањина одлучује на референдуму.

– Сада је време када требамо јаче водство и требамо вође које шаљу поруке умерености и охрабрују даља већа улагања у промовисање разноврсности. Што се тиче референдумске иницијативе, чуо сам о њој. По мени, када погледамо Устав Хрватске чини се како ова иницијатива није у његовом духу. Уставни суд ће одлучити о усклађености референдумског питања са текстом Устава. Сигурно, у овом тренутку ми је жеља подржати промену у другом смеру. Неки кажу да су мањине повлаштене, али заборављају хендикеп који националне мањине имају у старту. Због тога је потребно надокнадити споменути хендикеп припадности националној мањини, а то захтева политику и посебну пажњу коју је потребно посветити мањинама на свим нивоима. Оно што сада видим у Хрватској је добро, добра је политичка заступљеност мањина у Сабору. Ово је нешто за шта треба похвалити Хрватску и надати се да се ово неће променити – истакао је Заниер.

Своје утиске након састанка изнео је и председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић.

– На састанку се највише разговарало о образовању припадника српске националне мањине у Хрватској, а ову тему потенцирао је сам Заниер. Појаснили смо му зашто Срби захтевају образовање на свом језику и писму, односно по А моделу. Поменут је и проблем преноса оснивачких права и регистрације српских школа, што другим националним мањинама није забрањено. Указали смо и на непостојање реципроцитета са хрватском заједницом у Војводини у овом подручју – рекао је Влаовић.

Након састанка у Вуковару Ламберто Заниер отпутовао је у суседну Републику Србију односно у посету хрватској заједници у Суботици.

Check Also

Видовданска академија у Темишвару

На летњој позорници Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 27. јуна, уз обавезу поштовања свих …