srlaten

Влада Војводине финансира уџбенике у настави на српском језику у Хрватској

Извор: srbi.hr

Влада Аутономне покрајине Војводине одлучила је 22. августа да ће финансирати уџбенике за све прваке који у Хрватској наставу похађају по моделу А, односно на српском језику и ћириличном писму.

Фото: Интернет страница Владе АП Војводине

Покрајинска Влада Војводине на челу са председником Игором Мировићем издвојила је данас 1,7 милиона динара за набавку уџбеника ученицима који уписују први разред на српском језику на подручју деловања Заједничког већа општина у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији, саопштено је на званичној страници покрајинске владе.

Влада Војводина финансирала је у сарадњи са Заједничким већем општина и прошле године комплете уџбеника првацима у три Вуковарске основне школе, али ове године донација је на иницијативу ЗВО-а проширена и на све друге школе у две најисточније жупаније Хрватске у којима постоји модел образовања у потпуности на српском језику и ћириличном писму. На тај начин 181 првак ће ове године добити комплете уџбеника.

Из ЗВО-а је послано и обавештење родитељима да се у припреми своје деце у школу не излажу трошку куповине уџбеника, јер ће ова институција правовремено набавити и поделити књиге о чему ће родитељи бити на време обавештени.

– Ми смо и раније били изузетно задовољни сарадњом са Владом Војводине, али ово сада је значајан искорак који показује бригу наше матичне државе за свој народ који живи изван њених граница. Захвални смо Влади АП Војводине и председнику Игору Мировићу за ову вредну донацију која ће бити од користи пре свега родитељима првака који су одлучили да своју децу упишу у наставу на српском језику и писму. Уџбенике ћемо доделити сасвим сигурно пре почетка школске године – каже у изјави за наш портал председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Ова донација наставак је добре сарадње ЗВО-а и Владе Војводине када је у питању образовање, а још је почетком јула заменица покрајинског секретара за високо образовање Душица Ракић свечано уручила бесплатне школске торбе за 181 првака колико ће их ове године сести у школске клупе у школама на српском језику.

Check Also

Конкурс за доделу крупне стоке повратницима у БиХ

Центар за подршку повратницима у Унско-сански кантон БиХ, који је добио средства од Управе за …