srlaten

Владин извештај о поплавама стигао у Скупштину

Извор: Танјуг

Извештај Владе Србије о недавним поплавама, стигао је у Скупштину Србије, а после доношења леx специјалиса очекује се и заказивање седнице о тој теми. Суштина доношења лекс специјалиса је у скраћивању рокова за јавне набавке и ефикасније отклањање штета у настрадалим подручјима.

izvestaj

„Извештај о елементарним непогодама-поплави која је задесила Србију и мерама предузетим ради спасавања становништва и одбрани угрожених места од поплава“, написан је на 312 страница, а сви чланови владе одређени су за представнике у парламенту када се буде расправљало на пленарној седници.

У Извештају, који је влада усвојила на седници 17. јуна, а који је по хитном поступку упућен у парламент, наводи се које мере су предузимала министарства и органи државне управе ради спасавања становништва и одбране угрожених места од поплава.

У документу се налазе и извештаји Републичког хидрометеоролошког завода, Србијавода, ЕПС-а, ЕМС-а, Србијагаса, НИС-а, Београдских електрана, Топловода Обреновац, као и Коридора Србије, Железница Србије, Путева Србије, Саобраћајног института – ЦИП, Агенције за безбедност саобраћаја и Института за путеве.

Влада је, због катастрофалних поплава, 15. маја прогласила ванредну ситуацију на целој територији Србије како би се могли искористити ресурси из читаве земље и упутили на угрожена подручја, а упућен је и захтев за помоћ међународној заједници – владама Руске федерације, Словеније и Мађарске, као и Европској комисији, наводи се у извештају.

У извештају су наведени и поједини прелиминарни подаци о последицама поплавног таласа од 14. до 20. маја, па је тако наведено да је на категорисаним путевима срушено око 30, а оштећено око 50 мостова, док је на општинским и некатегорисаним путевима срушено и оштећено око 200 мостова.

Услед одрона или клизишта, оштецехно је око 20 категорисаних и више стотина локалних путева, а бујица је однела око 10 километара пруге у Тамнави на подручју Уба.

Срушено је око 200 стамбених објеката, више стотина кућа је оштећено, док је неколико хиљада кућа неупотребљиво за становање.

Поплавни талас умањио је поузданост великих система за пренос електричне енергије, посебно виталних објеката за пренос из термоелектране Колубара, и ТЕНТ-а у Обреновцу.

На територији Србије евакуисано је укупно 31.879 грађана са угрожних подручја. Евакуисани су смештени у 136 прихватних центара, док је један део смештен код породице и пријатеља.

У извештају МУП-а, истакнуто је да се највећи део министарства укљуцио у процес одбране од поплава, да је њиховим ангажовањем спречено знатно веће изливање великих река, као и да због таквог превентивног деловања и ангажовања припадника МУП-а, безбедносних служби, Војске и грађана није било потребе за евакуацијом становништа у Шапцу и Сремској Митровици.

За време ванредне ситуације, МУП је просечно дневно ангажовао око 7.300 припадника, а евидентиран је утрошак од 31.408.471 динара, који се односи на гориво, агрегате, ручне лампе, заштиту опрему.

Министарство одбране ангажовало је 10.949 припадника министарства и Војске Србије, а војска је евакуисала 10.299 особа копненим и ваздушним путем, док је у војним објектима смештено око 2.500 евакуисаних лица.

Припадници Војске Србије и министарства одбране били су ангажовани и на збрињавању евакуисаних лица, изградњи насипа, постављању мостних прелаза, чишћењу, санацији клизишта, водоснадбевању…

У извештају се истиче да, и поред до сад незапамћене елементарне непогоде која је погодила Србију, није дошло до редукцијских искључења и да су сви грађани, осим градова и општина где су куће биле поплављене, имали нормално снадбевање електричном енергијом.

Наводи се да су детаљна сагледавања о последицама поплава у енергетском сектору у току и да је неопходно да се санирање последица од поплава спроведе што је могуће пре како би се грејна сезона одвијала без значајнијих поремећаја у снадбевању енергијом и енергентима.

Седница парламента, на којој ће посланици разматрати владин Извештај о поплавама, биће заказана када сви министри и премијер буду у могућности да дођу у скупштину, рекла је данас председница парламента Маја Гојковић.

„Расправа ће бити отворена, биће присутни министри и премијер и неће бити ограничена“, рекла је председница парламента.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …