srlaten

Војводина наставља са подршком српским институцијама у региону

Извор: Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и директор Фонда за пружање помоћи избеглим прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило, састали су се 21. фебруара 2020. године са представницима институција из Републике Српске, Федерације БиХ, Косова и Метохије и Хрватске поводом предстојећег „Сајма завичаја-завичај кроз привреду, туризам и културу“ који ће се одржати сутра на Новосадском сајму.

На састанку је разговорано о продубљивању сарадње и активности свих релевантних актера у региону како би се осим подршке програмима који имају за циљ очување националног идентитета, традиције и промоцију културног наслеђа српског народа у региону, дао додатни импулс и повезивању кључних чиналаца у области привреде, туризма и културе.

С тим у вези, током састанка је потписан Споразум о сарадњи између општине Рибник из Републике Српске и Развојне агенције Бачка.

Секретар Бјелић нагласио је да су сајамске манифестације добра платформа за умрежавање привредних субјеката у бројним областима а посебно у областима привреде, културе и туризма које се по други пут промовишу у оквиру „Сајма завичаја“.

Он је изразио уверење да ће манифастације попут ових, осим завичајних окупљања подстаћи и сарадњу српског народа у региону кроз остваривање пословних контаката и интензивнијег привредног умрежавања.

Бјелић је подсетио да је Покрајинска влада у протекле четири године преко конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката у области традиционалног народног стваралштва Срба у Војводини и културног наслеђа Срба у региону, усмерила преко 40 милиона динара и апеловао да се представници српских институција и народа у региону активно укључе у предлагање пројеката који ће допринети конкретној сарадњи.

Директор Фонда за пружање помоћи избеглим прогнаним и расељеним лицима који је организатор манифестације, Душко Ћутило најавио је да посетиоце у Мастер центру Новосадског сајма сутра очекује богата понуда више од 100 излагача као и преко 300 учесника културно-уметничког програма.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …