srlaten

Вучић и Додик: Заједничко обележавање 100. годишњице

извор: Танјуг

Александар Вучић, први потпредседник владе Србије састао се са Милорадом Додиком, председником Републике Српске. Стабилна и јака Србија су највиши интерес Републике Српске. Најављено заједничко учешће у пројектима инфраструктуре и економије, али и заједничко обележавања Првог светског рата.

фото: правда.рс
фото: правда.рс
[blockquote_right] Александар Вучић

Представници Србије и Републике Српске данас разговарали о темама које значе живот, али и о заједничком обележавању стогодишњице Првог светског рата. Србија као гарант Дејтонског споразума чврсто стоји на становишту пошвовања тог споразума, приужајући подршку РС, поштујући и штитећи оно што су припадници сва три народа у БиХ прихватила пре 125 година, рекао је Вучић обраћајући се новинарима након разговора с председником РС Милорадом Додиком. „Желимо се те тековине сачувају и гарантује мир на простору БиХ, поштујући њен интегритет“, истакао је Вучић. Србија и РС ће формирати и заједнички организациони одбор за обележавање сто година Првог светског рата, додао је Вучић, наводећи да су владе већ неке одлуке тим поводом донеле. „То ће бити важна година и велики дани за нашу земљу, која и у тој прилици жели да покаже али ии заштити своју ослободилачку традицију, не дозвољавајући никоме да мења токове историје и креира другачије догађаје него што је историја суштински показала“, рекао је Вучић. [/blockquote_right]

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је стабилна Србија, економски јака и интегрисана у Европу највиши национални и државни интерес Републике Српске. На заједничкој конференцији са првим потпредседником владе Александром Вучићем, Додик је рекао да само таква Србија обезбеђује довољно комотну позицију и РС, која такође тежи европским интеграцијама.
Вучић је рекао да су две делегације разговарале о међусобним односима, како да запосле више људи и тим поводом договориле да на бројним пројектима у Србији, не само инфраструктурним, заједнички учествују.

Додик је нагласио да су циљеви Србије и РС исти, да такав став никако није у супротности са Дејтонским споразумом нити усмерени против било кога, већ да је реч о потреби да се афирмише природно стање да Србија буде најјача и најмоћнија земља у региону. „Некима се то не свиђа, не желим да не говорим јасно, Србија треба да има најјачу улогу и природно је да руководи европским безбедносним, економским процесима и има моју пуну подршку у томе, али за то треба времена, стрпљења, не може преко ноћи. Такву Србију није тешко пратити и још више волети, желимо да буде још моћнија и јача“, рекао је Додик.

На састанку са Вучићем договорено је да Србија и РС заједно обележе почетак Првог светског рата, а Додик је навео да је Србија тада била безочно нападнута и да свака друга интерпретација није тачна, као и да га радује заједнички договор да се у Београду и Источном Сарајеву подигне истоветни споменик Гаврилу Принципу. Председник РС је додао и да је разговарано о важним питањима у вези не само инфраструктуре, већ економије, отварању нових радних места. „Захвалан сам као председник РС што сам чуо да у важним пројектима који су планирани и ван Србије могу равноправно да партиципариају и правна и физичка лица из Српске, а разговарали смо и о неким питањима који нису за јавност, а који се тичу доборобити ових капиталних циљева – стабилност, мир, сарадања и интегрисаност и евриоинтеграције“, рекао је Додик.

Додик је закључио да РС остаје посвећена подршци политике званичног Београда, евроинтеграције, а да у тим процесима РС жели да буде много видљивија него данас.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …