srlaten

Вучић на Великој скупштини Срба у Загребу

Председник Александар Вучић рекао је, обраћајући се на Великој скупштини Српског народног вијећа у Загребу, да ће ускоро упутити позив хрватској председници Колинди Грабар Китаровић да дође у Србију како би се презентовали резултати њеног позива да он посети Хрватску. 

Александар Вучић је навео да ће приликом те посете, за чију припрему ће имати неколико месеци, бити представљено оно што је урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији.

,,И нећемо се стидети и крити то од српске јавности, већ ћемо тиме да се хвалимо“, навео је председник напомињући да ће то значити и већу сигурност и бољи живот за Србе у Хрватској.

Поново је захвалио хрватској председници на позиву у време „када је најлакше у Загребу нападати Србе и Србију и када није много тешко у Београду на сличан начин одговарати“.

Вучић се захвалио Србима у Хрватској што чувају огњишта, породице и српско име и презиме. Истакао је да је потребно чувати идентитет Срба у Хрватској, „као што ми у Србији имамо обавезу и одговорност да чувамо идентитет Хрвата у Србији“.

,,Срби у Хрватској су народ са богатом историјом, који је дао веома значајан вишевековни политички, друштвени, културни и научни допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске“, поручио је Вучић.

Председник је нагласио да, иако смо свесни страдалничког печата српског народа у Хрватској, требало би представити бољу и лепшу страну модерног идентитета.

,,Сви треба да се поносимо ћириличким писмом, манастирима и црквама. Писци, као што је Петар Прерадовић, дали су велики допринос и хрватској и српској књижевности. О доприносу Николе Тесле нашим народима не треба ни да говоримо. Хрватска и Србија треба да чувају идентитет Срба у Хрватској, као и ми у Србији да чувамо идентитет Хрвата“, истакао је Вучић.

Навео је да су он и његова хрватска колегиница ушли у тежак и велики посао који је мало ко разумео, а и мало ко је желео да направимо боље односе, мало ко би да гледа у будућност.

Нагласио је да је неопходно да пристојним речима, посвећеним, радо гледамо како да мењамо будућност и, као што је рекао градоначелник Загреба Милан Бандић, да покажемо толеранцију које је мало било претходних дана, а то значи да се не слуша само своје мишљење, већ пажљиво саслуша и оно другог.

,,Обећавам да ћемо ми у Србији чути глас и Хрвата и Хрватске и даћемо све од себе да разумемо њихове потребе и жеље, али ћемо гледати колико год можемо не угрожавајући њихове интересе да помогнемо Србима у Хрватској и на другим местима да би сачували идентитет, језик и ћириличко писмо“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да су односи оптерећени бројним проблемима, да имамо различите погледе на прошлост, али да знамо да заједничким напорима можемо да превазиђемо те проблеме и променимо лист у односима две земље.

То ће се, како је подвукао, засигурно догодити, јер је од пресудног значаја не само за наше две земље, већ цео регион. Треба, према његовим речима, да се угледамо на Немце и Французе, али и многе друге народе света који су разумели да је будућност увек преча од прошлости.

,,Србија и Хрватска су прешле тежак пут у протекле три деценије. Како год и на који начин размишљали, наш циљ мора бити да бришемо границе и баријере између нас. Морамо да размишљамо за будућност целог региона, да обришемо баријере и стремимо истом циљу, данас је то ЕУ, а пре свега су то мир и стабилност које морамо да очувамо по сваку цену, као и више жеље да се чује друга страна“, објаснио је Вучић.

Истакао је да „два монолога не чине дијалог“ и да треба разговарати како би решили питања несталих, проблеме са разменом културних добара, границе на Дунаву пре свега, да унапредимо права Срба у Хрватској и Хрвата у Србији.

Треба вратити достојанствен живот повратницима, казнити злочинце према цивилима, отворити тајне спискове оптужених за ратне злочине како би се отклонио страх да се врате у своје завичаје, поручио је додајући да су неопходни, више него икада пре, дијалог и разговор.

Рекао је да верује у заједничку будућност два народа и да су Србија и Хрватска у фази обнављања дијалога.

Изразио је још једном захвалност хрватској колегиници на храбрости што га је позвала, рекавши да је видео колико то тешко може бити.

„Како год да сам очекивао тешка два дана, како год нападе са различитих страна, знајући са којим намерама сам дошао, надао сам се да ће нешто лакше бити“, казао је Вучић.

„За мене је ова посета, сем тих помало тешких тренутака на које сам навикао, била добра. Рекао сам да 100 дана нећете чути од српских државних функционера ниједну ружну реч“, рекао је председник указујући да се то не односи на оне у Београду који су рекли да је понизио Србију својом посетом, јер сваки грађанин Србије који воли Србе у Хрватској и свој народ поносан је на ова два дана. 

Велика скупштина представља наставак традиције одржавања црквено-народних сабора Срба у Хрватској.

СНВ је ту традицију обновио, у мају 2008, када је окупио више од 1.500 изабраних већника мањинских српских већа из целе Хрватске. Била је то прва Скупштина Срба из Хрватске одржана након Другог светског рата.

На јучерашњој, трећој Великој скупштини СНВ-а окупили су се већници из више општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

Најславнији и најзначајнији црквено-народни сабор Срба у Хрватској – Мајска скупштина – одржана је у мају 1848. године у Сремским Карловцима. Том приликом је Јосиф Рајачић проглашен патријархом, истакнути су захтеви за политичком слободом и независношћу српског народа, затражен савез са Троједном Краљевином Хрватском, Славонијом и Далмацијом.

Одлуке Мајске скупштине прихватио је тадашњи Хрватски сабор, подсећа се у саопштењу.

(Извор: Танјуг)

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …