srlaten

Вучић са децом повратника Срба из Хрватске

Председник Србије Александар Вучић примио је данас у Београду групу од двадесетпеторо српске деце из Републике Хрватске, већином деце српских повратника  протераних из Западне Славоније и са Кордуна  након операција „Бљесак” и „Олуја”.

Малишанима из Пакраца и Крњака највише се, кажу, допало то што су упознали председника Србије и што су се са њим фотографисали, а новинарима су рекли и да се радују што су обишли зграду Председништва, у чему им је „водич” био генерални секретар председника, Никола Селаковић.

Деца ће током боравка у Београду обићи и друге институције, културна и историјска здања, и по жељи деце стадион Црвене Звезде.

Председнику је сусрет са малишанима из Хрватске, у мору тешких догађаја, био диван састанак, како је пренео новинарима, а децу је позвао да поново посете Београд крајем месеца.

„Замолио сам децу да дођу у Београд после отварања Народног музеја”, рекао је Вучић и објаснио да је за децу то важно јер „нема институције културе на Балкану која може да се мери по броју поставки”.

„Захвалан сам што сте дошли у Београд, главни град Србије, највећи и најзначајнији српски град. Поносан сам што ћете обићи све најзначајније музеје и додао бих томе Музеј савремене уметности, а већ од Видовдана, 28. јуна, моћи ћете да посетите нашу најзначајнију институцију културе, а то је Народни музеј”, рекао је Вучић.

Децу је посаветовао и замолио да науче ћирилицу, да поштују и чувају своју историју и културу, али и да граде добре односе са својим комшијама, Хрватима.

Он је посебно нагласио српској деци и да увек буду у најбољим могућим односима са својим комшијама Хрватима, као и да се труде да „штитите и љубоморно чувају добре комшијске односе, и брину једни о другима”.

„Али, битно је и да чувате српски род, српско име и презиме. То ћете најбоље учинити тако што ћете да учите о српској и хрватској историји, тако што ћете долазити у Србију, али тако што ћете да инсистирате на свом језику, култури и чувати своју веру”, рекао је председник.

Данас су ова деца активна у српској заједници, углавном похађају додатну наставу српског језика и културе и веронауку и учествују у раду српских удружења СКД „Просвјета“ и Вијећа српске националне мањине. У пратњи деце били су председници Вијећа српске националне мањине из Пакраца Никола Ивановић и Крњака Дејан Михајловић.

У име Града Београда, децу је примио Никола Никодијевић, председник Скупштине Града Београда. Деца су обишла Београдску тврђаву, Музеј Вука и Доситеја, а крајем дана прошетали су Београдском променадом и посетили градилиште Београда на води.

Check Also

Гујон: Задовољство је било угостити наше сународнике из С. Македоније

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон угостио је данас …