srlaten

Председник Вучић са представницима Срба из региона

Председник Александар Вучић разговарао је данас са представницима Срба из региона и изразио задовољство што је показано јединство, те поручио да Србија неће понављати грешке из прошлости и неће никоме наметати своју вољу, али неће ни дозволити да било ко угрожава идентитетска права српског народа.

фотографија: Новинска агенција Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се у Краљеву са представницима Срба из региона. Састанак је одржан након свечаног отварања за цивилни саобраћај мешовитог војно-цивилног аеродрома за међународни ваздушни саобраћај „Морава“ код Краљева.

„Данас је Видовдан, велики и свети дан за све Србе ма где они да живе. Данас ми морамо да бирамо, не аплаузе, већ рад, аутопутеве, нове фабрике, будућност. Ја сам поносан што се данас налазим овде, поносан што не држим никакав историјски говор. Оно на шта сам посебно поносан је чињеница да ми више нисмо жртве и што нема потребе да се на такав начин обраћамо ни својој ни међународној заједници. Престали смо да будемо народи из Дантеовог пакла. Престали смо да сумњамо у себе и Србију, а то је најважније. Престали смо да будемо лажна опасност за оне који су то говорили. Србија данас верује у себе – рекао је Вучић приликом отварања аеродрома „Морава“ у Краљеву.

Састанак са представницма Срба из региона, након свечаног отварања аеродрома одржан у Краљеву, трајао је дуже од очекиваног, а ПР А. Вучић је у обраћању након састанка изразио захвалност представницима Срба из региона, нагласивши да су били присутни људи који не заступају исту политичку опцију , али да су показали јединство српског народа и да су заједнички одлучни да сачувају српски језик и писмо, право на очување културних особености српског народа ма где они живели, не угрожавајући интегритет било које земље у региону.

На састанку је разматран положај српског народа у региону и начинима на које матична држава може да помогне, посебно у области очувања идентитета, српског језика и писма, али и узимајући у обзир предстојећи попис становништва. ПР А. Вучић је истакао да  није било лако, посебно када је било речи о ситуацији о Црној Гори.

„Србија неће поновити грешке из прошлости, нећемо да намећемо своју вољу, али нећемо ни да угрожавамо идентитетска права нашег народа“, рекао је ПР А. Вучић.

Састанку су присуствовали представници Срба из Р. Словеније, Р. Хрватске, БиХ Републике Српске, Црне Горе и Р. Северне Македоније. ПР Вучић је рекао да му је драго што се са Србима из региона састао управо на новом аеродрому, између Краљева, Чачка и Крагујевца, нагласивши да верује да је то добар сигнал за будућност народа.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …