srlaten

Вучић са Србима из Хрватске

У оквиру посете Републици Хрватској, председник Републике Србије, Александар Вучић, посетио је данас Вргинмост, где се у Дому културе састао са Србима, житељима овог места.

,,Желим да с поносом носите своје српско име, да се никог не стидите, никог не бојите и да имате право да кажете шта очекујете и од Србије и од Хрватске“, рекао је председник Вучић Србима у Вргинмосту.

Вучић је истакао да је Србија спремна да све оно што тражи за српске грађане у Хрватској обезбеди Хрватима, као и другим мањинским заједницама у Србији, и више од реципроцитета, како је рекао.

,,Ми настојимо да сви они живе у Србији као у својој кући“, истакао је и указао да и Срби имају право да се тако осећају у Хрватској.

Вучића је око 200 Срба у Дому културе дочекало аплаузима, а председник Србије је на почетку рекао да му је драго да их види.

Председник је посетио породицу Предрага Лапчевића у Подгорју са троје деце и додао да је су то једина деца у месту, као и да је у школи Гвозд такође тренд смањивања броја малишана.

,,Треба да има више деце“, приметио је Вучић.

,,Дошао сам да бисмо направили боље односе, не односе где би неко некога понижавао, већ односе сарадње, и после којих би Срби у Хрватској могли да буду сигурни и да рачунају како могу да живе боље, као и како да Хрвати живе боље у Србији“, рекао је Вучић.

,,Није проблем да разговарамо о свему што опетерћује наше односе, о много чему не мислимо исто, али у будућности не видим разлику у интересима које имају Срби и Хрвати“, додао је Вучић.

Истакао је Србија и Хрватска имају заједничке исте проблеме и да можемо лакше да их решавамо заједно у целом региону, да исте муке тиште и српске и хрватске домаћине.

Назначио је важност што бољег инфраструктурног повезивањао и додао: ,,Морамо да гледамо шта хрватска држава може да помогне Србима, а то исто важи и за Хрвате у Србији“.

По доласку у Вргинмост, након посете породице Лапчевић, обишао је локалну школу „Гвозд“ којој је поклонио књиге и 10 рачунара. Најавио је да ће Вргинмост добити трактор и још три возила.

Претходног дана, председник Вучић, заједно са хрватском председницом Kолиндом Грабар Kитаровић, посетио је Митрополију загребачко-љубљанску, где је разговарао са полазницима Академије Српског народног вијећа, и представљен им је пројекат „Будућност Срба у Хрватској“.

Двоје председника дочекали су митрополит Загребачко-љубљански Порфирије и професор Дејан Јовић.

Скупу је присуствовало доста младих Срба, полазника Академије, који су срдачно поздравили председника Вучића и сликали се са њим и митрополитом Порфиријем.

Митроплоит Порфирије је на почетку разговора Вучићу и колеги Грабар Kитаровић поручио да је одушевљен речима које су упутили током дана, речима одговорности и бриге за нормалне односе између две земље.

Председнику Вучићу рекао је да његова посета представља охрабрење за српски народ у Хрватској.

  

(Извор: Танјуг)

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …