srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Вучић: сваки динар је транспарентан

Председник Владе Републике Србије Србије Александар Вучић је рекао да ће све куће које су оштећене у мајским поплавама у Обреновцу бити завршене до зиме, као и да ће до 1. новембра бити обновљени сви јавни објекти у тој општини, а да је грађанима Обреновца до сад исплаћено 1,1 милијарди динара.

vucic oko
Премијер Александар Вучић у емисији „Око“, РТС, 18. 09.2014.

Премијер Вучић је гостујући у емисији “Око” Радио телевизије Србије рекао да је до сад у Обреновцу издато 5.689 решења, од чега је 4.600 правоснажних решења, а да је исплаћен новац на основу 4.117 решења. „Исплаћено је 1,1 милијарди динара грађанима Обреновца, просечно су грађани добили 330.000 динара, више него што је држава обећала“, рекао је Вучић и додао да ће свим грађанима бити додељени и ваучери УСАИД-а или комад технике.

Према његовим речима, у Обреновцу ће до 1. новембра бити обновљени сви јавни објекти, вртићи и школе, осим вртића „Весељко“ који ће бити отворен нешто касније. Вучић је показао списак на којем се налазе имена, матични број и тачан износ новца који је уплаћен сваком човеку.

„Нико није украо ниједан динар, сваки динар је транспарентан и нема никакве афере“, рекао је Вучић и додао да држава није „ћуп“ из којег председници општина могу да узимају новац.

У вези потенцијалног новог задуживања Вучић је рекао да ће Србија настојати да не користи највећи број кредита понуђених на донаторској конференцији у Бриселу.

„Сем јапанског кредита, а све остало – хвала пријатељи, дајте нам оно што смо добили пара на поклон, а за остало хвала, ако не будемо морали, да не дижемо јавни дуг и дефицит“, рекао је Вучић.

Премијер Вучић је рекао да држава ради све што је у њеној моћи да помогне грађанима после поплава, истичући да су на истоку Србије, која је ових дана погођена природном катастрофом, одмах интервенисали припадници жандармерије и војске.

Мере штедње за оздрављење економије

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је да у оквиру најављног пакета мера штедње, које ће Влада Србије спровести, плате у јавном сектору и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване. Плате веће од 25.000 динара, ће највероварније, бити линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто, уз напомену да грађани не треба да брину, јер је наша земља далеко од банкрота, додао је Вучић.

Премијер је најавио да оштру борбу државе против сиве економије, као и отпуштање вишка запослених у администрацији, смањење субвенција појединим јавним предузећима и јачање приватног сектора. Премијер је рекао да су поменуте мере неопходне за оздрављење српске економије, и додао да се економски раст може очекивати већ 2015. године, а излазак из кризе 2016. године.

Према његовим речима, Србија је ликвидна и имамо довољно финансијских средстава до априла наредне године и без задуживања.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …