srlaten

Вукова награда Српском националном савјету Црне Горе

извор: Програм за дијаспору РТС-а

Вукова награда за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору, коју 53. пут додељује Културно-просветна заједница Србије, уручена је у Председништву Србије. Повеља за изузетне разултате на плану очувања културне баштине и ширења културе, додељена је Српском националном савјету Црне Горе.

Vukova_nagrada_2017

Председник КПЗ Србије Љубивоје Ршумовић је у својој беседи, коју је назвао „свечарски лавеж док каравани пролазе“, приметио да се на Балкану мали народи свађају око језика и ћирилице.

У име Српског националног савјета признање је примио председник ове институције др Момчило Вуксановић, који је за Програм за дијаспору истакао да је што су напади на српско писмо и идентитет јачи, то је и борба за њихово очување снажнија и истрајнија.

Лауреатима је честитао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић који је нагласио значај њиховог рада на очувању и промовисању културних вредности Србије.

Остали добитници Вукове награде за 2016.

Добитници Вукове награде за 2016. годину су композитор и музички педагог Мирољуб Аранђеловић Расински, теолог Драган Вукић, ОШ „Браћа Аксић“ у Липљану, диригент мр Ђорђе Павловић, историчар уметности и директор Народног музеја у Чачку Делфина Рајић, молекуларни биолог проф. др Елизабета Ристановић.

Вукова награда је припала и културном посленику и председнику општине Александровац др Југославу Д. Стајковцу, драмској уметници Љиљани Стјепановић, ликовној уметници Загорки Стојановић и драмском писцу Миладину Шеварлићу.

Изузетну Вукову награду Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије доделио је Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомбору, књижевнику и научнику др Миодрагу Матицком и Народном позоришту Ужице.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …