srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> За Србе се ситуација у Хрватској погоршава

За Србе се ситуација у Хрватској погоршава

извор: Танјуг

Представници Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, СНВ-а из Загреба и избегличких удружења одржали су данас у Београду састанак на коме су разговарали о догађајима у Вуковару и истакли да се ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава.

Slavka.Draskovic.Prava-Srba-u-Hrvatskoj

Наводећи да је данашњи састанак само један у низу које Влада заједно са организацијама Срба из Хрватске организује у циљу заједничког наступа поводом актуелне ситуације, директорка Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић рекла је да проблема има све више.

„Веома је важно да заједнички наступамо и видимо како да се питања решавају. Сагласили смо се око тога који су проблеми, да их има све више и да чак и она питања која смо мислили да су решена још увек стоје, а нека нова се отварају попут питања језика и ћириличког писма“, рекла је новинарима Драшковић.

„Било је речи да се, уопште, ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава и наравно да нисмо могли да избегнемо ни да разговарамо о томе шта се десило јуче (у Вуковару)“, рекла је Драшковић.

Она је истакла да догађаји у Вуковару показују „да су проблеми ескалирали и да су се показале две Хрватске – једна која покушава да успостави и оствари права националних мањина и друга која упорно настоји да се закони који гарантују нека основна права мењају“.

„Били смо у сталном контакту са представницима Срба у Вуковару. Један већи део Срба је отишао јуче из града због тога што нису знали шта да очекују. Напустили су град због великих тензија“, рекла је Драшковић.

Наводећи да у Вуковару јуче није било инцидената, она је навела да је у једном од околних села на српској цркви написано слово У.

Она је истакла и да су на данашњем састанку покренуте и друге теме, као и да се разговарало о томе који ће се горући проблеми прво решавати.

„И данас је једно од основних питања било оно које се тиче избеглих и прогнаних, станарских права, новог закона који се спрема о пребивалишту у Хрватској, а који може да представља велики проблем, али морамо решавати једно по једно питање. Ова хитна ситуација, насиље и хајка, то је најпрече да се заустави, али то не сме да нас стопира да се решавају и сва друга“, рекла је Драшковић.

Prava-Srba-u-Hrvatskoj

Народни посланик и председник Коалиције удружења избеглица из Хрватске Миодраг Линта рекао је да „стотине прогнаних и изгнаних Срба из Хрватске и бројни други оштећени грађани траже да се коначно, 18. година од завршетка рата, реше њихови бројни проблеми“.

„Тражимо да се у пракси, а не само декларативно поштује национални и културни индетитет Срба у Хрватској“, рекао је Линта и позвао Владу Србије да покрене стални дијалог са Владом Хрватске, односно да се активира постојећих шест међудржавних мисија и радних група за нестала лица, ратне злочине, питање пензија, националних мањина, повратак културних добара и питање граница.

Он је позвао Владу Хрватске да спроведе Устав и закон о правима националних мањина који гарантује двојезичност, пропорциналну заступљеност Срба у органима државне управе, полицији и правосуђу.

„Такође, позивамо Владу Хрватске да уклони све дискриминаторске одредбе које постоје у низу закона, а које су против остваривања права како Срба у Хрватској, тако и избеглих и прогнаних Срба из Хрватске који живе широм света“, рекао је Линта.

Он је апеловао на ЕУ, Савет Европе и друге међународне организације да јавно осуде антисрпску кампању која, како тврди, већ месецима траје у Хрватској.

Састанку је, између осталих, присуствовао и заменик председника Српског народног већа Саша Милошевић који је навео да је на Скупштини народног већа више од 1.700 већника из свих делова Хрватске усвојило важан документ – декларацију која ће бити упућена владама Србије и Хрватске, али и међународној заједници. У декларацији су предлози и захтеви како да се решавају преостала мањинска и избегличка питања.

„Говорили смо и о дешавањима које се задњих недеља и месеци убрзавају у Хрватској. Имамо повишен степен говора мржње,  јавља се извесна стрепња међу Србима“, рекао је Милошевић.

Check Also

Од петка 22. маја без ПЦР теста за улазак у Србију

Од петка, 22. маја, за улазак у Републику Србију неће бити потребан негативан тест, нити …