srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

За Србе се ситуација у Хрватској погоршава

извор: Танјуг

Представници Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, СНВ-а из Загреба и избегличких удружења одржали су данас у Београду састанак на коме су разговарали о догађајима у Вуковару и истакли да се ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава.

Slavka.Draskovic.Prava-Srba-u-Hrvatskoj

Наводећи да је данашњи састанак само један у низу које Влада заједно са организацијама Срба из Хрватске организује у циљу заједничког наступа поводом актуелне ситуације, директорка Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић рекла је да проблема има све више.

„Веома је важно да заједнички наступамо и видимо како да се питања решавају. Сагласили смо се око тога који су проблеми, да их има све више и да чак и она питања која смо мислили да су решена још увек стоје, а нека нова се отварају попут питања језика и ћириличког писма“, рекла је новинарима Драшковић.

„Било је речи да се, уопште, ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава и наравно да нисмо могли да избегнемо ни да разговарамо о томе шта се десило јуче (у Вуковару)“, рекла је Драшковић.

Она је истакла да догађаји у Вуковару показују „да су проблеми ескалирали и да су се показале две Хрватске – једна која покушава да успостави и оствари права националних мањина и друга која упорно настоји да се закони који гарантују нека основна права мењају“.

„Били смо у сталном контакту са представницима Срба у Вуковару. Један већи део Срба је отишао јуче из града због тога што нису знали шта да очекују. Напустили су град због великих тензија“, рекла је Драшковић.

Наводећи да у Вуковару јуче није било инцидената, она је навела да је у једном од околних села на српској цркви написано слово У.

Она је истакла и да су на данашњем састанку покренуте и друге теме, као и да се разговарало о томе који ће се горући проблеми прво решавати.

„И данас је једно од основних питања било оно које се тиче избеглих и прогнаних, станарских права, новог закона који се спрема о пребивалишту у Хрватској, а који може да представља велики проблем, али морамо решавати једно по једно питање. Ова хитна ситуација, насиље и хајка, то је најпрече да се заустави, али то не сме да нас стопира да се решавају и сва друга“, рекла је Драшковић.

Prava-Srba-u-Hrvatskoj

Народни посланик и председник Коалиције удружења избеглица из Хрватске Миодраг Линта рекао је да „стотине прогнаних и изгнаних Срба из Хрватске и бројни други оштећени грађани траже да се коначно, 18. година од завршетка рата, реше њихови бројни проблеми“.

„Тражимо да се у пракси, а не само декларативно поштује национални и културни индетитет Срба у Хрватској“, рекао је Линта и позвао Владу Србије да покрене стални дијалог са Владом Хрватске, односно да се активира постојећих шест међудржавних мисија и радних група за нестала лица, ратне злочине, питање пензија, националних мањина, повратак културних добара и питање граница.

Он је позвао Владу Хрватске да спроведе Устав и закон о правима националних мањина који гарантује двојезичност, пропорциналну заступљеност Срба у органима државне управе, полицији и правосуђу.

„Такође, позивамо Владу Хрватске да уклони све дискриминаторске одредбе које постоје у низу закона, а које су против остваривања права како Срба у Хрватској, тако и избеглих и прогнаних Срба из Хрватске који живе широм света“, рекао је Линта.

Он је апеловао на ЕУ, Савет Европе и друге међународне организације да јавно осуде антисрпску кампању која, како тврди, већ месецима траје у Хрватској.

Састанку је, између осталих, присуствовао и заменик председника Српског народног већа Саша Милошевић који је навео да је на Скупштини народног већа више од 1.700 већника из свих делова Хрватске усвојило важан документ – декларацију која ће бити упућена владама Србије и Хрватске, али и међународној заједници. У декларацији су предлози и захтеви како да се решавају преостала мањинска и избегличка питања.

„Говорили смо и о дешавањима које се задњих недеља и месеци убрзавају у Хрватској. Имамо повишен степен говора мржње,  јавља се извесна стрепња међу Србима“, рекао је Милошевић.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …