srlaten

За употребу у Србији сет-топ-боксове куповати у Србији

Татјана Матић, државна секретарка Mинистарства трговине, туризма и телекомуникација, у изјави за Сателитски програм РТС-а, поручила je грађанима Србије и дијаспори у иностранству да ЗА УПОТРЕБУ У СРБИЈИ не купују опрему за пријем дигиталног земаљског ТВ сигнала на другим тржиштима због могуће појаве сметњи у пријему, као и због евентуалног излагања двоструким трошковима.

Татјана Матић
Татјана Матић

Матић је истакла да је веома важно да се објасни да су за свако тржиште рађени посебни уређаји, јер је суштина у томе да се на сваком тржишту успостави одређени стандард.

„Ресорно министарство је донело жиг гаранције тако да сваки сет-топ-бокс или телевизор који ће задовољавати технолошке односно техничке карактеристике мора имати ознаку „Дигитал ТВ“, рекла је Татјана Матић и додала да је у том смислу боље куповати на нашем тржишту у складу са техничким карактеристикама које смо ми као држава одредили.

„Знам да ће се сигурно појављивати и са других тржишта и земаља у региону различити сет-топ-боксови, али то није добро решење јер та врста уређаја неће имати гаранцију, а врло је могуће да неће бити доброг пријема сигнала, сметњи и тако даље“, каже Татјана Матић.

Она је додала да је боље избећи тај евентуално двоструки трошак или ризик доношењем или куповином опреме на другим тржиштима, јер ће се на нашем тржишту ускоро појавити сет-топ-боксови са ознаком жига гаранције тако да је боље опрему купити једном и заиста имати гаранцију за то и у сваком смислу ослонити се на оно што је држава препознала као стандард.

Рок за потпуни прелазак на дигитални сигнал у Србији је 17. јун 2015. године. До тада је неопходно да грађани обезбеде сет-топ-бокс (СТБ) уређаје или нове телевизоре који задовољавају техничке стандарде. Сви ће имати зелену налепницу са натписом „Дигитал ТВ“ као жиг гаранције.

Више инфорамција о процесу дигитализације у Србији прочитајте на digitalizacija.info

 

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …