srlaten

Захвалност матице за показану солидарност

извор: РТС

Амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац, приредио је пријем за организаторе и носиоце акције помоћи становништву Србије погођеном недавним поплава катастрофалних размера и захвалио им на пожртвовању.

Budimpesta  prijem ambasada

Протеклих недеља Самоуправа Срба у Мађарској (ССМ) и Епархија будимска организовале су велику хуманитарну акцију у коју су се, својим добровољним прилозима и личним ангажовањем, укључиле бројне организације и појединци, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драган Јаковљевић.

Прикупљене су велике количине помоћи која је већ дистрибуирана у Србију и Босну и Херцеговину, док је средствима пристиглим од донатора на банковни рачун ССМ-а, купљено много тога што је у том тренутку недостајало становништву на угроженим подручјима.

Амбасадор Србије у Мађарској Рад Дробац захвалио се, на пријему приређеном у згради амасаде, свима који су укључивањем у ову акцију помогли да се ублаже патње становништва у оним крајевима који су у највећој мери били погођени воденом стихијом.

Амбасадор Дробац је уручио захвалнице представницима српских организација и неколицини појединаца, у знак захвалности за њихово ангажовање у организацији ове добротворне акције. Он је при том изразио своје задовољство због чињенице да Србе као народ и даље краси особина солидарности са људима у невољи, која је у нашем народу увек била доминантна.

На пријему је било је речи и о правцу којим би требало да тече наставак хуманитарне акције, с обзиром на то да је помоћ и даље потребна хиљадама становника Србије. С обзиром да се већ затварају колективни центри у којима је било смештено поплављено становништво, сугерисано је да више није потребно прикупљати ћебад, душеке и гардеробу, већ да су сада најпотребнија средства за дезинфекцију и хигијену, конзервирана храна, брашно, уље, шећер, тестенине, дечја храна.

Конзул Србије у Будимпешти Јелена Цвијановић, указала је на потребу да дистрибутери хуманитарних контингената, приликом утовара робе, попишу сву робу која се транспортује у Србију и у БиХ, како би камиони прешли државну границу уз што краће задржавање. И поред либерализоване царинске процедуре, потешкоће на граници настају због непостојања таквих спискова код особа које превозе хуманитарну помоћ.

Амбасадор Дробац и његови гости били су сагласни у ставу да би новчане уплате на рачун Самоуправе Срба у Мађарској биле најефикаснији начин помоћи, с обзиром на то да се од тог новца купује роба која је у овом тренутку најпотребнија становништву у нашој матици и у врло кратком времену транспортује до корисника.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …