srlaten

Заједница српских клубова у Бечу уручила плакете најзаслужнијима

Извор: dijaspora.tv

Заједница српских клубова у Бечу на почетку сваке године традиционално сумира резултате и најграђује најзаслужније институције , клубове и појединце који су добринели успеху и афирмацији српске заједнице у Бечу.

Заједница српских клубова у Бечу је и ове године, у сали “Хаус дес Спортс”, организовала традиционалну свечаност поводом Православне нове године, на коју су позвани чланови клубова у Бечу, представници амбасаде и институција.
Председник Заједнице српских клубова у Бечу, Лука Марковић, поздравио је присутне госте и у свом говору је подсетио на активности Заједнице у прошлој години, оценивши да су кровна организација и клубови чланице остварили низ успешних пројеката и манифестација.


Такође су представљени и циљеви за 2020. годину, а по речима Марковића, постоји жеља и могућност да се ове године оснује филхармонија која ће наступати у име Заједнице.Председник Марковић је најавио и медијалну дигитализацију и нову интернет страницу, а у најави је споменуо и штампање новине. У фокусу деловања Заједнице и даље ће бити неговање традиције, културе, матерњег језика, фолклора, спорта, али и интеграцију у бројним сферама.

Златне плакете и захвалнице за посебан допринос
Прослава Православне нове године је уједно и прилика да се Заједница српских клубова у Бечу захвали институцијама, организацијама и медијима које су у протеклој години помогли реализацију низ значајних пројеката.
Захвалнице за изузетан труд и добар пласман на Дечијем квизу знања“ и „Ревији културе српске деце“ у Аустрији, Заједница је доделила за освојене златне медаље клубовима
Српском културном центру „Стеван Мокрањац“ и “Бамбију”, а за освојену бронзану медаљу захвалница је додељена најмлађим члановима клуба Бранко Радичевић.

У знак захвалности за посебну подршку, допринос и афирмацију српске заједнице у 2019. години, златну плакету, Заједница је доделила Министарству спољних послова Републике Србије – Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. У име Управе плакету је примио представник амбасаде Драган Ђурић.

Златна плакета, уз велики честитке, уручена је Kултурно спортском удружењу ЈЕДИНСТВО, које ове године прославља 50 година постојања и успешног рада. Плакету је у име клуба примила Емина Ђорђевић.

У знак захвалности за несебичну медијску подршку, допринос и афирмацију српске заједнице, али не само у 2019. години, већ и протеклих 26 година, Заједница српских клубова у Бечу доделила је Златну плакету у области медија, дневним новинама Вести, а плакету су примили Жељко Томић, шеф дописништа у Аустрији, и уредник Зоран Мирковић.

За посебан допринос успеху удружења и Заједнице у Бечу, уручене су захвалнице и уметничким руководиоцима Милораду Руњо ( СKЦ Стеван Мокрањац) и Владану Радојковићу (Kултурно спортско друштво „Бамби“), Велиши Матић из клуба Јединство и Милици Дачић (KСУ Јединство) која је водила целовечерњи програм.

Посебној атмосфери свечаности допринели су оперска уметница, Ива Мрвош Анокић,мецосопран, Александар Саша Станковић, баритон, и Анђела Сибиновић (вокал и виола).

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …