srlaten

Заједничка седница Владе Србије и Републике Српске у Требињу

Извор: Влада Републике Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је након заједничке седнице Владе Србије и Владе Републике Српске одржане 29. августа у Требињу, да је Србија у претходне четири године за пројекте у Републици Српској инвестирала и донирала више од 21,5 милиона евра.

Брнабић је истакла да су те пројекте кандидовале локалне заједнице, а да се они односе на различите области, и у том смислу поменула мост Братољуб, изградњу водоводног система у општини Билећа, ревитализацију старог града у Требињу, као и изградњу магистралног пута према Фочи.

Заједничке седнице двеју влада нису само протоколарне, већ представљају и сигнал да постоје конкретни пројекти за спровођење, указала је председница Владе Србије. Она је изразила задовољство због тога што Влада Србије има интензивну сарадњу са Владом Републике Српске, и подсетила на то да је одржана девета заједничка седница, док је прошла била у новембру.

Премијерка је навела да Србија не би могла да помогне Републици Српској да није било одговорне политике и фискалне консолидације коју је спровео садашњи председник Републике Србије Александар Вучић.

Она је изразила захвалност председнику Републике Српске Милораду Додику и председници Владе Републике Српске Жељки Цвијановић на томе што су Србији константно пружали подршку у свим реформама, па и политичким, за које је потребна велика доза храбрости.

Брнабић је подсетила на то да је прошле године у децембру посетила Бањалуку поводом формирања Фонда за лечење деце у иностранству, што је била иницијатива председника Републике Српске Милорада Додика, као и да је учествовала и на различитим форумима који су се одржавали у РС. Премијерка је додала да је и председник Србије Александар Вучић посетио Требиње приликом отварања конзуларне канцеларије, и поновила да сарадња између Србије и Републике Српске никада није била боља. Она је оценила да су највећи кораци у сарадњи направљени у области туризма, енергетике, јавне управе и безбедности.

„У енергетици имамо највише потенцијала, имали смо две седнице енергетског комитета, а данас је потписан споразум о изградњи две важне хидроцентрале“, саопштила је Брнабић. То је, како је навела, прва енергетска инвестиција која ће значајно утицати на раст БДП-а и значиће енергетску стабилност и независност.

Цвијановић је рекла да је данас усвојено 16 закључака који су од интереса за развој Србије и Републике Српске и за побољшање односа. Она је, говорећи о интензивирању сарадње, навела да је на седници разговарано о упошљавању наменске индустрије у Републици Српској, што је област у којој је било стагнације.

„Наш заједнички комитет за енергетику омогућио је услове за изградњу две хидроелектране укупне снаге 90 мегавата, а вредност инвестиције је 200 милиона евра“, прецизирала је Цвијановић. Такође, она је навела да се припрема документација за различите инфраструктурне пројекте и саобраћајно повезивање и у том смислу поменула ауто-пут Бањалука– Добој, али и стратешко повезивање од Источног Сарајева до Вардишта.

Цвијановић је, када је реч о мосту Братољуб који је изграђен пре годину дана, истакла да још није отворен гранични прелаз и поручила да Република Српска тражи од органа Босне и Херцеговине да одраде свој део посла, с обзиром на то да су Србија и Република Српска свој део завршиле.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …