srlaten

Заједничка седница Влада Србије и Српске

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић констатовали су на заједничкој седници Влада Републике Србије и Републике Српске која је одржана у суботу 20. септембра, да је у сарадњи две владе постигнут напредак, али да она може да буде још боља и јача.

sednica

На заједничкој седници влада Србије и Републике Српске постигнут је договор о формирању Координационог тела које би се бавило заједничким развојем пољопривредно-прехрамбене и индустријске производње. Вучић је на конференцији за новинаре након заједничке седнице рекао да би то тело требало да чине министри привреде, пољопривреде, трговине и других ресора, и објаснио да ће оно бити задужено за припрему заједничког развоја производње и прераде и пољопривредних и свих других производа , као и за проналажење могућности заједничког изласка на трећа тржишта. Циљ  је постизање компаративне предности у односу на неке друге земље, при чему ће то тело имати веома значајну улогу у подизању производње, пре свега пољопривредне, али и индустријске, и на територији Србије, и на подручју РС.


Вучић је потврдио и да би за неколико месеци требало да буде оперативно спроведена могућност укидања роминга на територији пет земаља региона. То се, како је прецизирао, односи на Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Македонију и Албанију. Он је указао на то да након свих споразума који буду потписани, остаје да се разговара и са оператерима, уз оцену да је укидање роминга директна корист и велика ствар за све грађане ових земаља. 

Премијер Србије је оценио да је до сада у многим областима постигнут напредак, и истакао да је  разговарано и о осигурању, прекограничном осигуравању, као и о свим инфраструктурним пројектима. Констатовано је, како је навео, да све што је договорено у вези моста Братунац–Љубовија иде својим током, а да би морале да се појачају активности на прузи Прибој–Рудо. Вучић је рекао да је при крају и решавање проблема станичних линија за линијске аутобусе и у Србији, и у Српској.

Добили смо извештај како и на који начин се новац грађана Србије троши у РС за две школе, у Добоју и Шамцу, саопштио је премијер и додао да се у Добоју ускоро завршавају радови, а да се очекује да ће велика и модерна школа у Посавини, која ће носити име Србија, бити потпуно изграђена до маја следеће године. Према његовим речима, тема разговора је био и пројекат везан за доњи ток Дрине, али и други заједнички пројекти.

Констатован је напредак у скоро свим областима, али и уверење да све може да иде још брже и боље, и да ће тако и бити у наредном периоду, истакао је Вучић. Он је исказао захвалност министрима из РС што су дошли у Београд, и пожелео им да се осећају као код своје куће.

Цвијановић је нагласила да је задовољна ефектима заједничке седнице двеју влада, а посебно предвидљивошћу рокова за реализацију свих договорених и започетих пројеката. Она је, уз захвалост премијеру Вучићу и Влади Србије, рекла да су на седници анализирани предузети пројекти и да се сада тачно зна у којем правцу се иде. Реч је, како је навела, пре свега о инфраструктурним пројектима, односно о изградњи моста Љубовија–Братунац, железничкој прузи Рудо, сарадњи министарстава саобраћаја, као и о преносу власништва када је у питању пруга Шид.

Цвијановић је изнела уверење да ће решења бити донета у кратком року, и додала да је било речи и о неколико веома важних споразума у области пољопривреде, који подразумевају чврсту сарадњу релевантних институција и субјеката. Српска је, како је саопштила, изразила опредељност за заједнички пројекат Подриње, у који се уклапају сви предвиђени пројекти, као и изградња моста Братунац–Љубовија, затим пројекат „Средња Дрина“ и изградња Андрићграда.

Александар Вучић и Жељка Цвијановић су се пре почетка заједничке седнице двеју влада састали у Палати Србија, а по њеном завршетку потписано је неколико споразума.

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић потписала је са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Стевом Мирјанићем споразум о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока реке Дрине, као и  протокол о стручно-техничкој сарадњи у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, руралног развоја, ветеринарства, шумарства и водопривреде.

Check Also

Управа помаже Србима у Босанском Грахову

Пчеларско друштво „Грахово“ из Босанског Грахова добило је милион динара /око 16.600 КМ/ помоћи од …