srlaten

Заједно решавати проблеме Срба у региону

Извор: Међународни радио Србија

Нерешена питања права Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини, и оних који су из бивших југословенских република избегли у Србију, треба решавати синхронизованим напорима државних органа и представника српских организација, при чему ће важан путоказ бити резолуција коју ће донети Скупштина Србије. То је једна од основних порука са састанка директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славке Драшковић и представника избегличких удружења са територије Хрватске и Босне и Херцеговине.

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић обавестила је присутне представнике српских удружења, који су у изузетно великом броју дошли на састанак, о досадашњим активностима Канцеларије на решавању најважнијих питања права и положаја Срба у региону, посебно у Хрватској и Босни и Херцеговини. У Скупштини Србије раније је одржано јавно слушање о правима Срба у региону, а директорка Драшковић боравила је у Хрватској и разговарала са представницима власти и српских удружења. Срби у региону имају много проблема који трају веома дуго, а и даље су врло изражени, рекла је Славка Драшковић.

„Влада Србије ради на томе да се отворено говори о тим проблемима и њиховом решавању, и да се на састанцима са највишим представницима земаља региона истичу питања од значаја за Србе у региону. Канцеларија је у сарадњи са српским организацијама припремила документе о најактуелнијим проблемима у свакој од земаља региона“ – рекла је Славка Драшковић и додала да се ради и на другим важним документима, као што је онај који се бави проблемом непоштовања међународних уговора у вези са правима Срба у региону. Тај документ биће упућен институцијама страних држава и међународних организација.

Директорка Канцеларије са жаљењем је констатовала да међу организацијама Срба у Хрватској постоји разједињеност и нагласила да је неопходно јединство и заједничко решавање проблема, са чиме су се сложили и присутни представници српских удружења. Председник Коалиције удружења избеглица у Србији и народни посланик Миодраг Линта је истакао да је важно успоставити партнерски однос са Канцеларијом за дијаспору и другим државним институцијама и органима како би се успешније решавали проблеми Срба у региону. Време је да превазиђемо разједињеност и окупимо се око стратешких питања од заједничког интереса, истакао је Линта.

„Имамо петицију избеглих и прогнаних Срба у којој смо навели десет кључних проблема. Петицију је потписало 70 хиљада оштећених грађана. Сви смо се сложили да се сазове посебна седница Народне скупштине Републике Србије на којој ће се усвојити резолуција о поштовању људских права избеглих и прогнаних и Срба у региону. У сарадњи са директорком Канцеларије и уз консултације са представницима осталих надлежних органа дефинисали смо предлог документа који се суштински не разликује од оног који смо припремили прошле године“ – рекао је Линта.

Линта је објаснио да је тај предлог достављен свим српским институцијама у Хрватској и Босни и Херцеговини како би упутиле своје примедбе и сугестије, и додао да очекује да у разумном року буде сазвана седница Скупштине Србије на којој би резолуција била усвојена. Том резолуцијом желимо да подстакнемо Владу Србије да још одлучније инсистира на поштовању међународних докумената који штите наша људска права, посебно анекса Г Бечког споразума о сукцесији, нагласио је Модраг Линта.

Представници српских удружења навели су низ проблема са којима се суочавају, као што су питања несталих лица, имовине, пензија, права гласа и друго. Ово је, како је напоменуто, један у низу састанака са циљем да се проблеми решавају што ефикасније, а договорено је да за следећи скуп буду позвани и представници осталих удружења који овом приликом нису били присутни.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …