srlaten

Заједно за Србију и Српску

Због несреће која је погодила Србију и Републику Српску, српски клубови и удружења у Бечу покренули су хуманитарну акцију „Заједно за Србију и Српску “ у сарадњи са Амбасадом Србије и Регионалним представништвом Републике Српске у Аустрији.

beč pomoć

Срби у Бечу ангажовали су се на прикупљању помоћи за пострадале од поплаве у Србији и Српској на неколико званичних пунктова, у српским црквама и удружењима, гаражама и приватним становима, где хиљаде људи доноси помоћ већ три дана. Само у недељу је напуњено 6 камиона, од којих су два отишла у Београд, а један у Дервенту. Данас један камион одлази у Шековиће у Републици Српској, у Београд и Костолац. Поред шлепера који превозе помоћ, бечки Срби су се организовали и својим колима и комбијима носе намирнице и гардеробу. Поручују да ће акцију наставити и наредних дана. Прикупљена средства биће упућена у Шабац, Обреновац, Добој и Бијељину.

Наши у Бечу кажу да су у недељу, када у том граду раде само два супермаркета, у обе продавнице, рафови са пеленама, млеком, средствима за хигијену били испражњени, а на касама километарски редови људи са крцатим колицима.

bec-humanitarna-pomoc-1400345022-498787

Најнеопходнији материјал су, према информацијама кризних штабова у кризним подручјима, храна за бебе, постељина, ћебад, санитетски материјал, средства за личну хигијену, пумпе за воду и гумене чизме, чарапе и доњи веш. До петка роба ће се прикупљати на стадиону СК Србија (08 Sportplatz Kaiserebersdorf, Zinnergasse/EckeKlebindergasse) у времену од 17 до 19 часова, као и у Клубу Бамби (Huttengasse 81) од 10 сати.

беч1

Данас ће бити отворен и јединствен банковни рачун у Аустрији на који грађани и правна лица могу уплаћивати донације. Половина средстава биће уплаћена на наменски рачун Владе Републике Србије, а друга на наменски рачун Владе Републике Српске који су отворени за уплату средстава у сврхе отклањање последица поплава. Уплате ће се, како саопштавају о организационом одбору за прикупљање помоћи, слати једном недељно а све донације ће бити транспарентно објављене.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …