srlaten

Закон за обнову по хитном поступку

ажурирано

Посланици Скупштине Србије усвојили су 18. јула већином гласова  Закон о отклањању последица поплава у Србији, односно Лекс специјалис. Закон је ступио на снагу 22. јула, а престаје да важи истеком једне године од овог датума. Њиме се уређује отклањање последица поплава, односно активирања клизишта на подручју погођеном мајским поплавама.

poplave-srbija-pomoc_1

Законом је прецизирано да подручје погођено поплавама обухвата поплављене и клизиштима угрожене делове територије Србије: град Београд и градске општине Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Гроцка и Раковица. Законом су обухваћени градови Сремска Митровица, Шабац, Лозница, Ваљево, Чачак, Ужице, Јагодина, Крушевац, Краљево, Крагујевац, Пожаревац и Зајечар.

Законска решења се односе и на општине Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Уб, Осечина, Љиг, Лајковац, Мионица, Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Горњи Милановац, Лучани, Ражањ, Алексинац, Дољевац, Петровац на Млави, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Парћин, Ћуприја, Свилајнац, Деспотовац, Рековац, Варварин, Трстеник, Шид, Кнић и Рача.

У разлозима за доношење закона пише да је неодложно да се обезбеди нормализација услова живота на поплављеним и клизиштима угроженим деловима територије Србије, да се осигурају елементарни егзистенцијални услови породицама и појединцима чији су стамбени објекти срушени или тешко оштећени и да се створе услови за обнављање привредне и пољопривредне делатности. Потребно је и да се санира штета на инфраструктурним објектима на поплављеном подручју.

Било је неопходно посебним законом осигурати правни оквир за убрзање процедура од значаја за процес обнове, као и флексибилније услове за примену оних системских решења која то омогућавају, како би се поново успоставио одржив начин привређивања и санирале последице поплава.

Истовремено, доношење посебног закона је и пут и механизам за осигурање транспарентности у коришћењу донаторских и других средстава која су обезбеђена за помоћ и обнову поплављених подручја, закључује се у образложењу за доношење Лекс специјалиса. За спровођење овог закона потребно је обезбедити додатна средства у буџету, а разлог за његово доношење по хитном постпупку лежи у томе што је потребно што пре приступити раду на обнови поплављених подручја и отклањању околности које могу да проузрокују штетне последице.

Недоношење закона по хитном поступку имало би штетне последице по живот и здравље људи на тим подручјима и негативно би утицале на рад свих релевантних органа и организација, навео је предлагач закона, односно Влада Србије.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …