srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

„Запослимо Србију“ у Ивањици

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону договорила је сарадњу са представницима општине Ивањица у укључивању Канцеларије у програм запошљавања и повезивање с дијаспором преко пројекта „Запослимо Србију“.

Представници општине Ивањица прихватили су иницијативу о изради пројекта за фабрику за прераду кромпира у овом месту. Раца Секулић, заменик председника општине, рекао је да су узгој кромпира, малина и сточарство стратешки важни за развој њиховог краја, као и тражење начина да се запосле постојећи текстилни капацитети. Пројекат ће предложити Центар за пословне иницијативе и стручњаци Пољопривредног факултета, чији су представници такође изложили своје виђење развоја те инвестиције.

Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије представио је пројекат „Запослимо Србију“ који је окренут локалним самоуправама и који се заснива на пројектима мале вредности. Посебно је указао на проблем што пројекти такве врсте готово да не постоје.

„У време када је незапосленост горући проблем наше привреде, очекујемо да се у његово разрешавање укључе све институције државе, а Канцеларија жели да у пројекте које иницира укључи наше пословне људе из расејања“, истакао је Влајковић.

Миломир Мандић, специјални саветник директора, је указао да општине треба да артикулишу своје захтеве и да су пројекти преко потребни да би се започела било која пословна активност, а поготово ако желимо да у њиховом финансирању учествују странци.

Вукман Кривокућа, помоћник директора за економску сарадњу, рекао је да се СО Ивањица међу првима одазвала захтеву Канцеларије и попунила упитнике који ће помоћи стицању потпуне слике о потенцијалима сваке општине.

„Канцеларија управо завршава веб сајт за пословну сарадњу на коме ће се на једном месту наћи захтеви и потенцијали свих општина Србије, али и свега онога што нуди држава и локална управа потенцијалним инвеститорима“, рекао је Кривокућа.

На састанку је било речи и о „враћању живота“ на планину Јавор и у шири регион. Канцеларија је предложила одржавање „Светског фестивала српског фолклора“ и обећала подршку манифестацији „Сабор омладине дијаспоре и матице“ који се већ 6 година одржава на Јавору.

„На ревијалном фестивалу српског фолклора представила би се фолклорна друштва из Америке, Аустралије, Европе и Региона. То би била јединствена традиционална манифестација младих каква до сада не постоји. Млади из света имали би домаћине у српским фолклорним друштвима и на тај начин ширило би се пријатељство међу српском омладином широм света“, рекла је Јасна Станојев, самостални саветник Сектора за културу Канцеларије.

Имајућу у виду жељу донатора да подигне цркву на Јавор планини, Канцеларија је покренула иницијативу да уз цркву буде подигнут монашки дом са окућницом и баштом, а братству би се обезбедило и стадо оваца, па би од баште и прераде млечних производа и производње меса имали егзистенцију.

Предложено је и да се напуштени објекат „Србијашума“ претвори у „Јаворску Петницу“. У објекту би могао да делује научни центар за развој кромпира у чијем раду би учествовали и студенти Пољопривредног факултета.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …