srlaten

„Запослимо Србију“ у западно-бачком округу

Заменик директора Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Александар Влајковић представио је пројекат „Запослимо Србиу“ у Сомбору, на састанку са локалним руководиоцима западно-бачког округа.

Указујући да је запошљавање горући проблем српске привреде, Влајковић је нагласио значај да се потенцијалним инвеститорима представе пројекти свих општина у Србији, као и погодности које им нуди држава и локална управа.

„Намера нам је да на посебном веб сајту представимо обједињену понуда. Канцеларија посебно инсистира на пројектима мале вредности, које је најлакше покренути. Међутим, у понуди ће се наћи и сви други пројекти, па ће то бити свеукупна понуда Србије потенцијалним инвеститорима. Канцеларија ће настојати да се пројекат „Запослимо Србију“ прогласи пројектом од националног значаја“, рекао је Влајковић.

Велике могућности овог региона су у развоју пољопривреде, па самим тим и прехрамбене индустрије, али и друге лаке индустрије, посебно текстилне. Западно-бачки округ располаже великим пољопривредним земљиштем од чак 100 хиљада хектара, док је око 7 хиљада хектара у државној својини, неискоришћено. Све општине имају значајне потенцијале у „броунфилд“ инвестицијама и указују на спремност да пруже помоћ потенцијалним инвеститорима и као партнери у пројектима.

Проблеми..

Председник општине Апатин Живорад Симовић је указао на проблеме које са собом носи неефикасна и спора републичка бирократија због чега велики пројекти још нису почели да функционишу, па је самим тим велики број људи још увек без посла.

„Општина има спремне локације које може да понуди малој привреди, али оне још не могу да функционишу, јер треба да се ослоне на развој апатинске луке и робно-транспортног контејнерског центра, који још чекају разне сагласности. Општинска власт је немоћна да ту било шта сама промени“, истакао је Симовић.

Слична ситуација је и у општини Оџаци, а како је напоменуо заменик председника општине Никола Кривокућа, очекује се да се ти проблеми хитно разреше, како би се покренула привреда и људи дошли до посла.

Представници општине Кула Милош Данилов, Ендре Фарбаш и Драгица Јотанович су рекли да општинска Агенције за развој и локална администрација улажу напоре да привуку инвеститоре и да су урађени промотивни штампани материјали, на српском и енглеском језику.

Представници свих општина су изразили спремност да своју понуду потенцијалним инвеститорима представе на веб сајту Канцеларије. Закључено је и да би било корисно формирати Савет пројекта „Запослимо Србију“ у који би се укључили истакнути представници локалних самоуправа и који би редовно организовао конференције за медије, како би јавност упознао са проблемима са којима се суочавају.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …