srlaten

Запошљавање људи из дијаспоре међу мерама за развој иновативне привреде

Премијерка Брнабић најавила да ће привредници за запошљавање наших људи из дијаспоре, укључујући младе, као и странце, плаћати 70 одсто ниже порезе и доприносе на њихове зараде током пет година, уз одређене услове.  

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић представила је привредницима мере за развој иновативне привреде, које треба да им омогуће да брже развијају пословање, запошљавају људе, као и да олакшају повратак наших људи из иностранства, подигну конкурентност привреде и повежу привреду и универзитете.

Брнабић је на састанку, који је организовала Привредна комора Србије (ПКС) на тему „Мере подршке развоју иновативне привреде“, навела да су неке мере већ почеле да се примењују, а да ће најновија, која се односи на још већу олакшицу за запошљавање повратника из иностранства и странаца, почети да се спроводи од 1. марта.

Она је представницима 710 компанија упутила позив да користе могућности које им нуди држава за запошљавање младих, али и могућност да у њиховим компанијама раде и наши људи из дијаспоре и странци.

Те мере ће, како је оценила, подићи продуктивност и конкурентност привредника у Србији.

Премијерка је изразила наду да је ово почетак много директнијег дијалога Владе, ПКС и привредника, указавши на то да ови саговорници одлучују о томе како изгледа наша економија и колико се она брзо развија.

Брнабић је позвала председника ПКС Марка Чадежа да оснује тело које би 24 часа, седам дана у недељи, било на располагању привредницима у вези са спровођењем мера Владе.

Према њеним речима, у претходне три године напорно се радило са стручњацима из различитих области и професионалцима како би се установило које мере додатно могу да буду предузете.

Премијерка је истакла да је до сада пропуштено да се привредницима представе те мере јер за многе нису ни знали да су усвојене, те да ће се то у будућности променити.

Она је, говорећи о најновијим мерама чија ће примена почети за два дана, објаснила да се оне односе на још већу олакшицу за запошљавање повратника и странаца.

Према њеним речима, за запошљавање наших људи из дијаспоре, укључујући младе, као и странце, предвиђено је да плаћају 70 одсто ниже порезе и доприносе на њихове зараде током пет година, уз одређене услове.

То ће, како је прецизирала, бити омогућено привреднику који запосли нашег човека из дијаспоре, уз услов да је он у иностранству био минимум две године и да га плаћа у износу три пута већем од просечне плате у Србији, односно да му је плата 217.656 динара.

Председница Владе је рекла да ће 70 одсто ниже порезе и доприносе на зараде плаћати послодавац ако запосли млађе од 40 година који су отишли на школовање у иностранство, тамо провели минимум годину дана, а да им исплаћују плату од 145.104 динара.

У случају запошљавања странаца, како је указала, његова плата треба да буде већа од 217.656 динара да би привредник користио пореске олакшице.

Желимо да привлачимо или висококвалификоване или оне који су најпотребнији у областима где имамо дефицит у радној снази, поручила је Брнабић.

Она је напоменула да је за додатну подршку овој мери са удружењима наших људи из Лондона и Сан Франциска основана организација „Тачка повратка“, која ће се бавити тиме како контактирати младе људе из Србије који су у иностранству.

Идеја је да се и преко сајта „Инфостуд“ омогући оглашавање послова за њих, предочила је премијерка и изразила очекивање да ће и нова влада наставити континуирано да смањује оптерећење на зараде.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …