srlaten

Заштита културе сећања

извор: Народна скупштина Републике Србије

Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине, на иницијативу Министарства спољних послова одржао је Трећу седницу у овом сазиву, а једина тачка дневног реда била је Заштита културе сећања на српске жртве геноцида и жртве Холокауста.

Седницу је отворио председник Одбора Иван Костић, који је истако да та седница представља историјски дан за Дом Народне скупштине, јер ће се говорити о страдањима Срба који су током 20. века били предмет систематског уништења, саопштено је из Народне скупштине.

„Задатак свих надлежних институција мора бити да у спољној и унутрашњој политици промовише стратегију превенције геноцида, кроз образовање, медије и културне пројекте, као и кроз законске иницијативе које треба да буду покренуте у Народној скупштини“, нагласио је Костић.

Присутне је поздравио потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, рекавши да је неопходно да сви дају свој допринос у спречавању прекрајања историјских чињеница о жртвама Другог светског рата, јер би то, како је истако, представљало нови злочин. Арсић је поздравио иницијативу да се заштити култура сећања на жртве геноцида и Холокауста.

У име Владе Србије скупу се обратио Владимир Божовић, саветник председника Владе за регионалну сарадњу и односе с европским заједницама. Божовић је нагласио да Влада активно учествује у заштити културе и сећања на жртве Холокауста и најавио отварање Државног меморијалног комплекса, који би био место на коме би, приликом посета Србији, страни државници полагали венце и одавали пошту свим жртвама палим за слободу отаџбине. Он је тако истакао важност усвајања Предлога декларације о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

Заменик председника Одбора Миодраг Линта подржао је иницијативу Владе за отварање Државног меморијалног комплекса и истакао неопходност пописа жртава ратова током 20. века.

У уводном обраћању, генерални секретар председника Србије Недељко Тењовић рекао је да је председник Томислав Николић својом посетом Папи Фрањи у Ватикану спречио канонизацију Алојза Степинца и да сви који се боре протов заборава жртви геноцида и Холокауста имају пуну подршку председника.

Присутнима су се обратили и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и професор Гидион Грајф, главни историчар Института за Холокауст „Шем Олам“ из Израела, а у наставку седнице приказан је филм „Истина о Јасеновцу“.

Председник Одбора најавио је да ће на једној од наредних седница бити размотрена питања која се односе на Декларацију о почињеним злочинима у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, увођење дана сећања на страдање Срба, увођење симбола који ће подсећати на страдање Срба, и успостављање Меморијалног центра.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …