srlaten

Заштитити Србе у Хрватској

„Очекујем од државе Хрватске да спречи медијску и сваку другу хајку и заштити Србе грађане Хрватске, који су изложени страховитим притисцима, што је кулиминирало хапшењем мештана Трпиња“, поручила је директорка Канцеларије за дијсапору и Србе у региону др Славка Драшковић.

Она је додала да свако ко је вршио ратне злочине мора и треба да одговара али да хапшење на начин на који је урађено као и напади на председника СДСС Војислава Станимировића и на дожупана Богдана Ркмана, и слични, не доприносе стабилизацији односа у региону.

Директорка и саветник у Канцеларији Симон Ђуретић разговарали су о тешком положају Срба у Хрватској са председником Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојком Будимиром и директором документационог центра „Веритас“ Савом Штрбцем.

Они су изразили забринутост што се у Хрватској, након уласка у ЕУ, распирује мржња и дискриминаторски однос према Србима, уместо нормализације и примене стандарда заштите националних мањина који важе у Унији. Штрбац је истакао да, уместо да примени Закон о амнестији и скине са листа све за које не постоје докази, Хрватска даје проширени списак са именима 1.557 особа оптужених за ратне злочине.

„Истовремено, дванаест особа из Трпиња код Вуковара ухапшено је на крајње непримерен начин, а да чак нису ни на поменутом списку. С фантомкама на главама, под пуном ратном опремом, специјалци су упадали у куће и на њиве. Таква спектакуларна хапшења застрашују преостале Србе и шаљу поруку избеглицама да се не враћају“, рекао је Саво Штрбац.

Будимир је у име избеглих и прогнаних Срба замолио власт у Србији да осуди понашање Хрватске и заштити преостале сународнике у суседној држави, како не би изнова били приморани да крену у избеглиштво.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …