srlaten

Завршен месец српске културе

Извор: РТС

Концертом београдског квартета „Сенсарстика”, одржаном у Амбасади Републике Србије у Будимпешти,  завршена је манифестација „Месец српске културе“ у Мађарској.

Фото: РТС
Фото: РТС

„Месец српске културе“ у Мађарској завршен је концертом београдског квартета „Сенсарстика“, одржаном у Амбасади Републике Србије у Будимпешти. На репертоару су биле савремене обраде дела српских композитора класичне музике.

Присутне су поздравили амбасадор Србије у Мађарској Раде Дробац и директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској Милан Ђурић, који је у својству организатора сумирао учинке овогодишње манифестације.

Овогодишњи „Месец српске културе“ окупио је протеклих недеља мноштво уметника различитих профила из Србије, Мађарске и још десетак европских земаља. Од средине септембра низале су се позоришне представе, ликовне и фото изложбе, песничке вечери, књижевне промоције и програми духовног карактера.

Једна од најмасовнијих манифестација био је „Пештански књижевни омнибус“, када је своје новије стваралаштво представило двадесетак српских писаца из више европских земаља.

Треба споменути и документарну изложбу о Десанки Максимовић, гостујућу поставку Музеја наивне уметности из Јагодине, презентацију српског туризма у Будимпешти и представу „Сеобе“, у извођењу ансамбла Крагујевачког позоришта.

Осим у Будимпешти, неке од културних садржаја ове манифестације, видели су и становници српских насеља у унутрашњости Мађарске.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …