srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Завршен позоришни фестивал српске дијаспоре

Извор: Бета

Представама „Жанка“ и „Горски вијенац“, завршен је Отавски фестивал српских емигрантских позоришта (ОФСЕТ). Драму „Жанка“ Миодрага Илића о Жанки Стокић, једној од највећих српских глумица 20. века, извело је Српско позориште „Мира Сремчевић“ из Чикага, а „Горски вијенац“, припреман поводом 200. годишњице Његошевог рођења, Српско позориште Торонто.

thumb-502-228

„Жанку“ тумачи Славица Петровић која је представу и режирала, а у „Горском вијенцу“ у режији Гојка Роглића наступа и играчка група СКУД „Опленац“.

ОФСЕТ је отворен премијером драме поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата „Тамо далеко… у седам приказа“. Драма је ауторско, редитељско и глумачко дело Димитрија Станишића.

Филмски и позоришни редитељ Војин Васовић самосталмо је продуцирао представу „Мали принц“ Антоана де Сент-Егзиперија, а са екипом Добровољног глумачког друштва „Полет“ комедију Младена Поповића

„Сан последње Виљемове ноћи“ која окупља многобројне Шексипирове ликове. ОФСЕТ је јединствен нетакмичарски позоришни фестивал у српској дијаспори у Северној Америци, али и у целом свету.

Одржава се у престоници Канаде, на сцени Универзитета Карлетон, од 2007. године а организује га Српски театар у Отави.

На Офсету је изведено 26 представа. Посвећеност неговању српске и светске позоришне уметности, ОФСЕТ је показао и на првом фестивалу када је изведена Нушићева „Госпођа министарка“ и „Камен за под главу“ Милице Новковић, али и „Кидај од своје жене“ („Љубавник великог стила“) Реја Кунија.

Током овогодишњег ОФСЕТ-а, глумчкој екипи „Полета“ уручен је први примерак фото-монографије „Српско позориште у Отави – 2003-1013“.

Монографија на 110 страна садржи плакате, фотографије и друге визуелне артефакте, као и писане чињенице из десетогодишње историје Српског позоришта у Отави.

Приређивач је Немања Јањатовић, а издавач „АМ“ из Сремске Митровице.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …