srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Завршена Летња школа „Свети Сава“

Центар за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда је деветнаести пут организовао Летњу школу „Свети Сава“ од 24. до 27. августа ове године, за децу која похађају школе српског језика у Румунији.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Суорганизатор је Савез Срба из Румуније, кога је предводила Златиборка Марков, заједно са професорком Радмилом Кунчер, директорком Летње школе. Ученици из Румуније су у пратњи својих профсора, имали прилику да обиђу значајне знаменитости и културне институције Београда и да се бар на кратко информишу о српској култури и историји. У оквиру свог боравка, обишли су „боградско море“ – Аду Циганлију, Саборну цркву, Српску академију наука и уметности, Народну Скупштину Републике Србије, где их је примио члан Одбора за дијаспору Александар Чотрић, Дворац Карађорђевића, Храм Светог Саве, шетајући Теразијама и Кнез Михајловом улицом.

У Дому ученика „Јелица Миловановић“, у Крунској улици у Београду, организовано је и фестивалско вече под називом „… И ми смо ове горе лист“. Гости фестивала били су глумица Ева Рас и књижевници Манојле Гавриловић и Светлана Матић. Светлана Матић, поетеса из Беча, је ученицима из Румуније представила своју књигу „Игра“. Највише аплауза су изазвале песме „Србија је моја земља“ и „Песма Београду“. Овом приликом је свим полазницима Летње школе поклонила своју збирку поезије, похвалила њихово познавање српског језика и позвала их да говоре у свакој прилици на српском језику, да га негују и не забораве своје корене и матицу Србију.

„Ми Срби који живимо расути по читавом свету имамо чиме да се поносимо. Ви који стасавате ван Србије сте наша младост, будућност и понос. Ви сте амбасадори Србије. Да бисте могли ову мисију да вршите, није довољно да Србију само волите, већ морате добро познавати српску историју, језик и нашу културу. Летња школа „Свети Сава“ је најбољи пут у остварењу овог племенитог и важног циља“, поручила је Матићева.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oдржано је и такмичење у говорништву на тему „Отаџбина“, на коме су, по мишљењу трочланог жирија, награде у књигама освојили полазници Летње школе: Александра Петровић, прво место, Дејан Деспотовић, друго место и Неда Караклајић, треће место. Ово је била јединствена прилика да деца из Румуније покажу своју креативност, да буду запажени и вредновани. На крају фестивалске вечери, организовано је заједничко фотографисање, потписивање књига и дружење.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …