srlaten

Завршена студијска пракса за новинаре из региона

Четворо новинара српских медија и организација из региона завршили десетодневну студијску праксу у Београду. Полазници праксе су посетили Министарство спољних послова, где су их поздравили амбасадор Аца Јовановић, помоћник министра спољних послова и Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Новинари су праксу имали у оквиру пројекта „Студијски боравак новинара српских медија из региона у Србији“, који већ четврту годину организују Удружење новинара Србије и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Циљ овог пројекта је професионално усавршавање новинара и упознавање са радом веб редакција у Србији, као и боље повезивање са матицом Србијом.

Ове године обуку за рад на вебу похађали су Предраг Деспотовић (недељник „Наша реч“, Румунија), Миодраг Кондић (Културно друшво „Брдо“, Словенија), Марија Стојаковић (Крајишки културни центар, Република Српска) и Тијана Шашић (П-портал, Хрватска) у редакцијама РТС-а и Вечерњих новости, а упознали су се и са радом независног дневног листа „Вести“ и портала Телеграф.рс.

Током десетодневне обуке која је ове године реализована у периоду од 22. октобра до 1. новембра, новинари су посетили Удружење новинара Србије где су им одржана предавања из веб новинарства као и Министарство спољних послова – Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Присуствовали су и Осмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону на којој је било речи о очувању српског језика и културе, употреби ћирилице у дигиталној комуникацији као и о улози медија из дијаспоре и региона у очувању српског језика и културе.

Новинари из региона су студијску праксу у Београду завршили посетама 62. Међународном београдском сајму књига и Музеју савремене уметности.

Текст: Тијана Шашић; Фотографије: Приватна архива.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …