srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Женски принцип

извор: Данас

Фестивал монодраме и пантомиме одржаће се од 3. до 6. јула. Фестивал монодраме и пантомиме, 38. по реду, у четвртак ће отворитиминистар културе Братислав Петковић. Како је на јучерашњој конференцији за новинаре у земунској Старој капетанији објаснио селектор фестивала Милован Здравковић, ове године међу пријављеним монодрамама доминирале су представе које изводе жене, углавном на тему жена.

– Заиста ми је драго што се ове године велики број уметница пријавио на фестивал. Да имамо више могућности, предложио бих да се покрене један фестивал женских монодрама, зато што неколико добрих монодрама нисмо могли да уврстимо у програм. Велики број представа или говори о женама, или представља женски поглед на свет, па је тај женски принцип ове године обележје фестивала.

Програм почиње отварањем изложбе позоришног плаката Јована Тарбука, графичког дизајнера, који је за своје радове у домену визуелне комуникације, дизајна и позоришног плаката добио многобројна међународна и домаћа признања. Након свечаног отварања фестивала, у четвртак, Јелена Мила ће наступити у монодрами „Царица Јелена“, која је настала у знак обележавања 1.700 година од
доношења Миланског едикта, на иницијативу професора теологије Радована Биговића. Монодрама прати живот царице Јелене до њеног избеглиштва у Јерусалим, где проналази Свети Крст.

У монодрамском програму током фестивала наступиће и Соња Јауковић у представи „Страх од љубави“, рађеној по роману „Дарина“ Лепосаве Вукоичић Јовановић, кубанска уметница Индира Ромеро у улози Фриде, а ту је и „Оне-гирл схоњ“ Марте Береш.

Пантомимски програм изводе савремени представници класичне пантомимске школе Офер Блум и Трајче Ђорђијев. Посебан печат програму дају уметници из дијаспоре: Милош Софреновић, са својим дијалозима са Прустом, Хандекеом и Мишимом, Лора Орловић са приказом српског менталитета у перформансу „Аутоеротиц аспхyџиатион“, као и млади интерпретатори станд уп комедије. Пратећи програм фестивала укључује и школу пантомиме, која ће трајати од 4. до 7. јула. Бесплатне радионице пантомиме ће се одржавати у плесном центру „Младост“, а воде их Офер Блум, Милица Гутовић, Бојан Мијатовић и МаркоСтојановић. У оквиру фестивала биће представљена и књига Николаја Јевреинова „Увод умонодраму“.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …