srlaten

Златна медаља за Србију на Прашком квадријеналу

Извор: РТС

У сали Арцха театра у Прагу додељена Златна медаља за покретање дијалога кустоском тиму наших селекција за целокупан наступ на 13. Прашком квадријеналу.

Награду су добили кустос националне поставке Миа Давид за рад Не(Моћ) – Одговор(ност), кустоски тим студентске селекције који предводи Татјана Дадић Динуловић за рад Процес, или шта је стварно ВАЖНО за мене, као и сви уметници и студенти у обе поставке.

prag3

Ово је први пут у историји Прашког квадријенала да је Србија добила награду.

Међународни професионални жири био је у саставу истакнутих позоришних уметника: Антонио Араујо, Кирстен Дехлхолм, Елоисе Казан, Дмитри Кримов, Јослин МекКини, Катрина Неибурга, Доминик Хубер и Камила Поливкова, а међу њима и наш Радивоје Динуловић.

Жири је у саопштењу навео да су српски уметници и српски студенти посвећени свим срцем идеји да су уметност и уметнички процес повезани са друштвеном, политичком и економском стварношћу. Реч је о сценском дијалогу који привлачи посетиоца и на њега делује како кроз визуелна и просторна решења, тако и кроз вођену дискусију, додали су.

Награду је примила Татјана Дадић Динуловић, теоретичарка сценског дизајна, која предводи кустоски тим Студентске секције, који чине још: Марко Лађушић, академски вајар; Добривоје Милијановић, дизајнер звука; Дејан Миљковић, архитекта; Весна Мићовић, фотограф; Јанко Љумовић, позоришни продуцент; Драган Стојчевски, сценограф; Оливер Фрљић, позоришни редитељ; и Сања Маљковић, архитекта и сценограф.

80 људи је скоро 18 месеци радило да би остварили заједнички уметнички рад за овогодишње Прашко квадријенале.

Главна награда Квадријенала Златна тига PQ 2015 за најбољу изложбу додељена је тиму из Естоније који се представио поставком Unifed Estonia. У питању је већ награђивана поставка, хваљена због иновативног приступа у осмишљавању и извођењу перформанса, као и импресивне реализације. За награду су биле номиноване и поставке тимова из Летоније и Финске.

Аутори Националне селекције су: Синиша Илић – Неразумљива просторија (18.06.), Каркатаг – После сигурности (19.06.), Диапројектор (Ана Мартина Бакић & Ивана Кнез) – Простор преговора (20.06.), Владимир Миладиновић – Извођење архива (21.06.), Даринка Михајловиц́ & Драшко Аџиц́ – Институција (22.06.), Андреј Носов са Николом Малбашом и Јанком Димитријевићем – И би реч. И ништа (23.06.), Андрија Павловић & Тијана Ђуричић – Звучна одела (24.06.), Оливер Фрљић – Издајица (25.06.), Томи Јанежич & Катја Легин – 3.1 м² (26.06.), Далиа Дуканац & Ивана Јелић – Београд у соби (27.06.), Архива (28.06.).

Четрнаест одабраних студената Студентске секције су: Наталија Богдановић, Павле Динуловић, Катарина Ђорић, Ива Илић, Дејан Костадиновић , Анђелка Марковић, Софија Митровић, Владан Перић, Никола Радосављевић, Александра Ракић, Владимир Савић, Милица Стојшић, Луна Шаламон и Тамара Томанић.

Наступ Србије на Прашком квадријеналу 2015. одржава се у организацији Музеја примењене уметности у Београду и Центра за сценски дизајн, архитектуру и технологију (СЦен) Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и под генералним покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине и Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Публика у Прагу ће моћи да види поставке до 28. јуна.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …