srlaten

Златне значке за несебичан рад

Признање „Златна значка“ за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, коју додељују Културно-просветна заједница Србије и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, под покривитељством Министарства културе и информисања, уручено је данас овогодишњим лауреатима на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду.

dodela znacki

Међу овогодишњим добитницима „Златне значке“ су – Милица Бакрач, песникиња из Никшића, Душан Видаковић, власник и главни и одговорни уредник „Франкфуртских вести“ из Немачке, Мајкл Ђорђевић из Сједињених Америчких Држава, оснивач  Фондације Задужбина Студеница,  Зорица Зец, културни посленик из Београда, Драган Јаковљевић, књижевник и уредник „Српских новина“ из Будимпеште, Љубомир Сарамандић, кустос Српске куће на Крфу и други.

znacka

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић присетила се да је и она пре неколико година добила ово признање и да није ни мислила о томе да ће их и уручивати.

„Ово је једна од важних и традиционалних награда која се додељује скоро 40 година, а Канцеларија учествује од 2005. године“, истакла је она, додавши да је скоро 200 добитника овог признања било из дијаспоре.

Она је такође нагласила да је од овогодишња 54 добитника 16 из дијаспоре.

„Дијаспора је увек повезана са својом земљом“, истакла је Драшковић, питајући се ко је бољи амбасадор наше културе у свету него дијаспора.

znacka`

Генерални секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић подсетио је присутне да је КПЗ настала 2000. године, али да је изгубила својство националне институције.

„Међутим прошле године ова неправда је исправљена и добила је статут културне установе од националног значаја“, нагласио је он.

„Списак овогодишњих добитника је плејада културних стваралаца, а неких се од њих нико није сетио. Увек ћемо водити рачуна да они из малих средина којих се нико није сетио ми наградимо“, истакао је он.

dodela znacki1

Помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Растко Јанковић рекао је да је жири, који је радио у саставу књижевници Милован Витезовић и Марија Бишоп и он као председник, све одлуке донео једногласно.

Награда се састоји од позлаћене значке и повеље (графичког листа).

Списак свих 54 добитника можете погледати овде.

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …