srlaten

„Златни Орфеј“ одлази у Будимпешту

У Франкфурту одржани 19. Мајски сусрети писаца дијаспоре. Одазвало се неколико десетина књижевника, углавном песника, из готово целе Немачке и околних земаља.

У највећем граду немачке покрајине Хесен, на обали Мајне, посленици српске писане речи и културе састали су се по 19. пут, на традиционалним Мајским сусретима писаца дијаспоре. Позиву Удружења писаца „Седмица“, које у Франкфурту делује као огранак Удружења књижевника Србије, одазвало се неколико десетина књижевника, углавном песника, из готово целе Немачке и околних земаља. Била је то прилика да љубитељима ове врсте уметности представе своје најновије стваралаштво.

Љубиша Симић, председник Удружења писаца „Седмица“ из Фракфурта, каже да су идеја и циљ Мајских сусрета писаца дијаспоре очување српске писане речи и матерњег језика, националног идентитета и културе Срба на свим просторима на којима живи српски народ и где постоји српска писана реч.

– Овогодишњи сусрети остаће запамћени по томе што песничка награда „Златни Орфеј“ већ други пут одлази у Будимпешту. Књижевник и новинар Драган Јаковљевић, који живи и ствара у том граду, прошле године је на нашем анонимном конкурсу победио са песмом „Траг“, а ове године са „Зрном лудости“ – каже Симић.

У оквиру Мајске песничке ноћи, централног програма ове манифестације, низали су се стихови песника који, иако хиљадама километара удаљени од своје матице, и даље истрајно негују нашу писану реч.

Ружа Мијовић-Шорић, песникиња из Франкфурта, каже да се Немци залажу за интеграцију странаца.

– Мислим да ниједан народ није тако добро интегрисан у Немачкој као ми Срби, што се језика и свега осталог тиче. Прилагођавамо се успешно, али је наш циљ да се не асимилујемо, да останемо оно што јесмо, да сачувамо своју ћирилицу, свој језик и културу.

Исто мишљење има и њен колега Љубиша Симић.

– Ако не одржавамо контакт са матицом, не можемо очувати језик у мери у којој је потребно. Јер, без обзира на то колико га ми чували, језик трпи разне промене под утицајем средине – сматра он.

Списатељица Славица Мастикоса из Београда, гошћа Мајских сусрета писаца дијаспоре, подсећа на леп обичај који је установљен пре више година:

– Наши сусрети се углавном своде на октобарске и мајске скупове. Ми из матице долазимо у Франкфурт на Сајам књига, а две недеље касније писци из Немачке и других делова дијаспоре долазе у Београд, када се код нас одржава Међународни сајам књига.

На сусретима писаца дијаспоре од прошле године учествују и српски уметници из Мађарске, окупљени око Удружења „Круг“. Захваљујући сарадњи те организације и Удружења писаца „Седмица“ из Немачке, песници и сликари из Будимпеште и Фракфурта, увелико граде мостове дугорочне сарадње на ширем уметничком плану.

Истога дана је у овом граду, у оквиру Мајских сусрета, отворена самостална изложба радова академског сликара из Будимпеште Милана Ђурића, у организацији Удружења ликовних уметника Франкфурта, а у конзулату Србије приређен је свечани пријем за учеснике ове уметничке манифестације.

Иначе, домаћини су се потрудили да, осим званичних програма, за учеснике и госте обезбеде и занимљиве пропратне садржаје. У пратњи чланова Удружења писаца „Седмица“, које ових дана обележава 18 година постојања и активног рада, обишли су историјске знаменитости и туристичке занимљивости Франкфурта и Висбадена, познатог монденског летовалишта и главног града немачке покрајине Хесен.

Check Also

Селаковић и Гујон прославили Божић са Србима у Чикагу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић прославио је данас  Божић у Чикагу са припадницима српске …