Саопштење - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Гујон: Србија брине о својој деци из дијаспоре
18.05.2023   
Саопштење

Деца из шест држава из региона и дијаспоре - Аустрије, Северне Македоније, Мађарске, Немачке, Румуније и Хрватске доћи ће у Србију где ће учествовати на Свесрпском дечјем сабору у Београду од 25. до 28. маја. 

 

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону суфинансира овај сабор од његовог почетка, од 2018. године.

 

„Србија брине о својој деци која живе у дијаспори али важно је и да им покажемо када дођу у Србију да су добродошла јер је Србија њихова кућа, њихова домовина. Због тога Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржава не само пројекте у дијаспори већ и оне у Србији који окупљају децу из региона и дијаспоре у нашој земљи“, изјавио је директор Управе Арно Гујон на конференцији за новинаре поводом одржавање Свесрпског дечјег сабора.

 

Гујон је додао да Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржава Свесрпски дечји сабор од његовог настанка 2018. године, како финансијски тако и логистички преко мреже амбасада и конзулата широм света. 

 

„Циљеви су нам блиски, повезивање деце из дијаспоре и региона са Србијом, са Београдом. То ће бити лепа прилика за њих и да обиђу знаменитости, институције и музеје. Многа деца никада нису била у Београду, а упознаће и оно што је највредније у престоници а то су њени житељи и зато су смештена у породицама својих вршњака где ће моћи да се друже и разговарају на српском језику. Можда је нашој деци која долазе из Аустрије и Немачке међусобно лакше да разговарају на немачком језику али када су овде с вршњацима из Србије, онда се комуникација обавља на заједничком језику. Пријатељства која се рађају у детињству остају заувек и  успомене које ће деца понети, остаће им урезане у памћење“, поручио је Гујон. 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj