Видео - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Четврта седница Одбора за дијаспору и Србе у региону
01.03.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   

Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је 1. марта 2023. године седницу, на којој су размотрени положај и перспективе Срба у Републици Северној Македонији.

 

Председница Одбора Милица Ђурђевић Стаменковски је навела да се, према подацима пописа у Северној Македнији, који су објављени 2021. године, 1.3 одсто становника изјаснило као Срби, а да се 0.6 одсто изјаснило да говори српски као матерњи језик. Стаменковски је истакла да пажњу завређује чињеница да се половина оних који су се изјаснили као Срби, није изјаснило да говори српски језик.

 

У апсолутним бројевима, у односу на претходни попис, број Срба у Северној Македонији смањен је за више од 12.000, са 35.939 на 23.847, истакла је Ђурђевић Стаменковски и додала да се још драматичнији пад бележи код употребе српског језика.

 

Председница Одбора је указала да Србија треба да пружа подршку нашем народу у настојањима да очува свој национални идентитет у Северној Македонији, наводећи да су за похвалу настојања да се мотивишу млади да наставе све досадашње активности у очувању српског националног идентитета у Северној Македонији.

 

Министар без портфеља, задужен да предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије с дијаспором Ђорђе Милићевић истакао је да су односи Србије и Северне Македоније на свом историјском максимуму, а да су Срби у Северној Македонији мост између наше две земље. Навео је да регионална иницијатива „Отворени Балкан“, као платформа за развој регионалних односа, додатно оснажује наше везе и односе са сународницима у Северној Македонији.

 

Милићевић се освнруо и на пројекте који се спроводе, заједно са Министарством просвете, у циљу неговања и очувања српског језика у Свереној Македонији.

 

Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону указала је на програм сарадње у области образовања између Србије и Северне Македоније, која се базира на потписаном билатералном споразуму. Навела је и да у Северној Македонији постоје три основне школе које одржавају наставу на српском језику, као и да постоји програм факултативне наставе српског језика. Ипак, највећи проблем предсатавља немогућност у остваривању континуитета у образовању на српском језику, недостатак наставног материјала, као и недостатак стипендија за наше ученике и студенте, навела је Милатовић Поповић и додала да у Скопљу, где има највише Срба, нема могућности похађања наставе на српском језику.

 

 

 

 

Седници су присуствовали и представници српске заједнице и удружења у Северној Македонији: председник ДПСМ и посланик Собрања Републике Северне Македоније Иван Стоилковић, председница Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска, уредник портала “Срби.мк” Мирослав Тричковић, председник Заједнице Срба у Македонији Зоран Жугић, представник Српске заједнице у Македонији Примислав Станојевић, председник КУД “Српски Вез” Далибор Китановић и представница Удружења за неговање националних, верских и културних традиција Срба – Српски културни центар Василка Китановић.

 

Они су говорили о својим активностима унутар области којима се баве, као и о изазовима и могућносотима за унапређење положаја Срба и очувања језика и националног идентита у Срба у Северној Македонији.

 

У наставку седнице, поднет је извештај о раду и активностима у претходном периоду заменика председника Одбора Милимира Вујадиновића, као представника Одбора за дијаспору и Србима у региону.

 

Седници је председавала председница Одбора Милица Ђурђевић Стаменковски, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Милимир Вујадиновић, Сања Лакић, др Угљеша Мрдић, Родољуб Станимировић, Александар Чотрић, Радован Тврдишић, Никола Бокан, Радован Арежина, Јелена Милошевић, мр Иван Костић, Ило Михајловски и Јасмина Каранац.

 

Извор: Народна скупштина Републике Србије 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj