Sopštenje - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Saopštenje
Gujon: Pisci iz dijaspore su most koji spaja maticu sa svetom
28.10.2023   
Saopštenje

U okviru Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu danas je održan skup na kojem su pisci, književnici i izdavači dijaspore i regiona, iz 11 zemalja evropskog i američkog kontinenta, predstavili svoja dela, a direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da je njihov doprinos kulturi veliki i da predstavljaju most koji spaja maticu sa svetom.

 

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu svake godine okuplja pisce, autore književnih dela, predstavnike udruženja iz dijaspore i regiona sa svojim izdavačkim delatnostima, koji svojim umetničkim stvaranjem doprinose razvoju srpske kulture.

 

Gujon je objasnio za Tanjug da među predstavnicima iz 11 zemalja, ima onih koji dolaze iz Kanade, Francuske, Švajcarske, Nemačke i Austrije, a kada je reč o regionu iz Mađarske, Slovenije, Makedonije i Rumunije.

 

"I svi zajedno ćemo da predstavimo njihova dela, njihove knjige, da pokažemo koliki je njihov doprinos srpskoj kulturi", rekao je on uoči skupa.

 

On je rekao da se srpska kultura ne stvara samo u Srbiji, već gde god žive Srbi i da sve to čini srpski kulturni prostor.

 

"I pisac koji u Njujorku ili Parizu piše na srpskom jeziku, daje svoj doprinos srpskoj kulturi. To je velika stvar", naveo je on.

 

Gujon je istakao i da postoje brojni naši pisci u dijaspori koji objavljuju knjige na stranim jezicima, što je, kako je ocenio, značajno, jer na taj način prikazuju srpsku kulturu strancima.

 

"Ponekad prikazuju i situaciju u kojoj se Srbija nalazi i ono što se dešava i što se dešavalo ovde. I to je pravi most između matice i sveta i to je prava stvar. I zato naša uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podržava pisce, književnike, izdavače iz naše dijaspore", rekao je on.

 

Izvor: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj