Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Škola srpskog na Malti vetar u leđa za dijasporu
09.11.2022   
DIJASPORA   ŠKOLE   

Srpski obrazovno-kulturni centar „Sv. Jelena Anžujska“ na Malti poslao je pismo Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u kome se zahvaljuje na podršci za osnivanje škole srpskog jezika i organizovanje srpske zajednice.

 

„Srpska dijaspora na Malti je relativno mlada i do prošle jeseni nije imala ni diplomatskog predstavnika, ni svoj molitveni prostor, ni školu srpskog jezika, a onda smo sve to dobili u samo mesec dana i time postavili zdrave temelje za očuvanje nacionalnog identiteta i neraskidive veze s maticom. Što bi narod rekao, a mi u šaljivom tonu ovde navodimo: ‘Povukli ste nogu’.“, navodi se u pismu, koje je potpisala predsednica udruženja Jelena Jablanov Maksimović.

 

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podržala je prošle godine projekat otvaranja škole srpskog jezika na Malti za 170 učenika, pripadnika  naše dijaspore, na 4 lokacije na samom ostrvu – Aura, Gzira, Birzebudža i Marsaskala, kao i na ostrvu Gozo. Zahvaljujući dobroj saradnji s Ministarstvom prosvete Srbije, ova škola postala je nedavno i deo njihove organizovane nastave.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj