Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
U Banjskoj na Kosmetu: Konferencija srpskih nacionalnih organizacija
26.03.2023   
MATICA   REGION   

Sinoć je u Banjskoj na Kosovu i Metohiji svečano otvorena 15. po redu Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona. Učešće su uzeli predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, a najavljeno je i učešće Albanije.

 

Predsednik Upravnog odbora Konferencije dr Momčilo Vuksanović je pozdravio sve prisutne, upoznao sa planom rada Konferencije i predstavio goste koji su se odazvali pozivu da uzmu učešće u radu Konferencije.

 

U ime domaćina ove Konferencije prisutne je pozdravio Momčilo Gvozdić, predstavnik lokalne samouprave.

 

-Velika mi je čast što ćemo baš iz Banjske da uputimo poruku podrške svim Srbima, koja će zbog toga imati još veći odjek i značaj, kazao je Gvozdić.

 

On je istakao da opština Zvečan sa Srpskim nacionalnim savjetom Crne Gore ima dugu istoriju zajedničke saradnje i da se nada da će ubuduće to biti slučaj i sa ostalim krovnim organizacijama srpskog naroda u zemljama regiona.

 

–Nadam se da ćemo ubuduće uspostaviti zajedničku saradnju i da ćemo svi zajedno raditi na dobrobit svih nas i našeg naroda, poručio je Gvozdić između ostalog.

 

Momčilo Vuksanović je istakao da je Konferencija simbolično organizovana u Banjskoj na Kosovu i Metohiji, kako bi srpskom narodu sa ovih prostora pružili podršku u čuvanju svojih nacionalnih interesa.

 

–Mi inače vrlo često održavamo veze sa Srbima i srpskim organizacijama na Kosovu i Metohiji i gotovo smo svake godine po nekoliko puta ovdje, među našim narodom, i radimo ono što je moguće u datom trenutku. Ove godine smo odlučili da Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona baš na ovaj dan održi konferenciju ovde, kako bismo dali podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji da izdrži sve ono što ih je snašlo, kao i da damo podršku našoj matičnoj državi da sačuva teritorijalni integritet i sastav Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije, naveo je Vuksanović.

 

On je naglasio da je to pokušaj da se pokaže da je Srbima iz regiona stalo do jedinstva srpskog naroda, i prije svega da je to vid podrške institucijama matične Republike Srbije i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 

–Mi smo jedan narod, i želimo da narod na Kosovu i Metohiji shvati da mi mislimo o njima, da smo spremni da pomognemo u okviru naših mogućnosti i da smo lojalni pripadnici srpskog naroda iz regiona, dodao je.

 

Prisutnima se ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu obratio savetnik direktora za region Đorđe Aleksić koji je pozdravio pristne i poželeo sreću u radu 15. po redu Konferencije.

 

-Mi smo jedan narod, odakle god da dolazimo. Jedan narod sa ponosom, narod koji je gradio državu, kazao je Aleksić.

 

On je pozdravio odluku organizatora da se Konferencija održi na Kosovu i Metohiji.

 

–Ono što postoji ovde, na Kosovu i Metohiji, ne postoji nigde na svetu. Toliko sakralnih objekata, ta energija, duhovnost koja kroz vekove dolazi danas do nas. Naši preci, naši sveci, su dali sve što su imali da bi to ostavili nama. Mislim da to nikada ne smemo da zaboravimo, istakao je između ostalog Aleksić.

 

U nastavku konferencije Vuksanović je govoreći o idejama i mogućnostima saradnje i podrške, kazao da se trenutno radi na pronalaženju modela, kako bi što više bili u kontaktu sa srpskim narodom. On je najavio i održavanje radionica za mlađe generacije, kao i rad na jačanju institucija kulture.

 

–Mi nismo državna organizacija, već krovna organizacija i to su uglavnom predstavnici političkih stranaka srpskog naroda, ljudi koji su zastupnici u parlamentima. Pokušavamo da napravimo zajedničke projekte, a ove godine će verovatno biti organizovane radionice u Čačku. Predstavnici Čačka su izašli sa inicijativom da okupimo mlađu generaciju Srba iz regiona i Srbije i da oni posete znamenitosti, manastire, što će biti neki početak. Radićemo i na povezivanju institucija kulture, Srpskom književnom zadrugom iz Beograda i Maticom srpskom iz Novog Sada, kao najznačajnijim kulturnim institucijama, gde ćemo pokušati da osavremenimo biblioteke škola, sa srpskim književnicima i srpskom literaturom, naveo je Vuksanović.

 

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, 15. po redu, trajaće do 26. marta. Predviđeno je da učesnici konferencije posjete manastire Banjska i Sokolica. Takođe je planirana i posjeta Kosovskoj Mitrovici gde će kod spomenika „Belom anđelu“ odati poštu stradalim u NATO agresiji.

 

Izvor: Srpska 24

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj