Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Direktor Uprave razgovarao u Beogradu s gradonačelnicima Nikšića, Berana i predsednikom Skupštine Opštine Herceg Novi
14.08.2023   
MATICA   REGION   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas u Beogradu predsednike Opština Nikšić i Berane Marka Kovačevića i Vuka Todorovića i predsednika Skupštine Opštine Herceg Novi Ivana Otovića. 

 

Povod za ovaj susret je zajednička realizacija Omladinskog kampa za preko 200 dece iz Crne Gore koja su u grupama od 50 mališana stigla u glavni grad Srbije iz Herceg Novog, Podgorice, Berana i Nikšića. 

 

"Drago mi je što smo ovim kampom obnovili prekinutu tradiciju, kada su se za sve đake osmake iz Crne Gore organizovale ekskurzije u Srbiji i Beogradu. Zahvaljujući našem kampu, ta lepa tradicija se nastavlja a deca iz CG se upoznaju i povezuju sa Srbijom. Posebno sam srećan što su sa mnom danas predsednici opština Nikšić i Berane Marko Kovačević i Vuko Todorović, kao i predsednik Skupštine Opštine Herceg Novi Ivan Otović. Ovaj kamp je plod naše odlične saradnje koja će se nastaviti jer nam je želja da se kampovi za srpsku decu iz regiona organizuju svake godine", izjavio je Gujon nakon završenog sastanka. 

 

Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, ocenio je da je ova akcija prilika da se deca iz Crne Gore bliže upoznaju sa Srbijom i istakao važnost što bliže saradnje Srbije i Crne Gore na institucionalnom nivou.

 

"Ta radost susreta koji se dešava ovde u Beogradu je ono najlepše što će deca poneti nazad u Crnu Goru. Obnavljamo one odnose i veze koje smo uvek imali, koji su između Srbije i Crne Gore prirodni, a pogotovo između srpskog naroda u Crnoj Gori i same Srbije", istakao je Kovačević.

 

Predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović rekao je da granice između Crne Gore i Srbije u njihovim glavama i srcima ne postoje i da je važno da se radi na negovanju veza između srpskog naroda, bez obzira gde živi. Zato je, kako kaže, važno da se sastajemo i razgovaramo o svim temama od zajedničkog interesa.

 

Predsednik opštine Berane Vuko Todorović uputio je poziv deci iz Srbije da posete Crnu Goru, uz obećanje da će im biti dobri domaćini.

 

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu izdvojila je za potrebe organizovanja Omladinskih kampova za preko 800 dece iz regiona 27 miliona dinara preko svog godišnjeg konkursa. 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj