Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Danas Svetosavske akademije u Beogradu i Skoplju, proslava u školama
27.01.2024   
MATICA   REGION   DIJASPORA   

Školsku slavu Sveti Sava danas će širom Srbije i Republike Srpske obeležiti đaci i njihovi nastavnici, a tim povodom u Beogadu će biti organizovana Svetosavska akademija i dodela Svetosavskih priznanja pojedincima i institucijama.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put će prisustvovati svečanoj akademiji koja se održava u čast prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog Svetog Save u Skoplju, a na kojoj će se predstavnicima srpskog naroda pored Vučića obratiti i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

 

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je za Tanjug da Sveti Sava nije samo školska slava, već i nacionalni praznik srpskog naroda priznat zakonom u Rumuniji i Severnoj Makedoniji. 

 

Na centralnoj manifestaciji u Beogradu u "U duhu Svetosavlja", u organizaciji Ministarstva prosvete, koja počinje u 20.00 sati u MTS dvorani, deo programa će, kako je ministarka Slavica Đukić Dejanovć rekla za Tanjug, biti posvećen i nevino stradaloj deci u majskim tragedijama. 

 

Na sceni svečane akademije dominiraće deca i mladi kao savremeni nosioci znanja i obrazovanja, a pored predsednice Vlade Srbije Ane Bnrabić, govoriće i Đukić Dejanović.

 

Prema rečima ministarke prosvete, posebno je važno da je čitava akademija vezana za dečije talente.

 

"Hteli smo da deca i studenti pošalju poruku građanima Srbije, a to je da obrazovni sistem ima nešto što je najvrednije, a to su mladi za budućnost. Mislim da će Svetosavska akademija biti prilika da se obeleži i tuga koju smo imali, ali i da pokažemo koliko talenta, radosti i budućnosti stoji pred nama i koliko nam je Svetosavlje zapravo pravi put", rekla je ministarka.

 

"Naš najveći školski praznik jeste Sveti Sava. U prilici smo uvek da se prisetimo našeg prvog prosvetitelja, osnivača naše crkve, našeg prvog arhiepiskopa, koji je zapravo dao put kojim će ići prosveta i obrazovanje do današnjeg dana, i kako da budemo na tom putu i  da ne skrećemo sa njega", rekla je Đukić Dejanović.

 

Gujon je podsetio da se Dan Svetog Save slavi svugde širom dijaspore, a posebno u 34 dopunske škole srpskog jezika koje su u prethodne dve i po godine otvorene po svetu. 

 

"Našu decu u dijaspori i regionu učimo da čuvaju svetosavlje kao temelj identiteta", rekao je Gujon.

 

Prema njegovim rečima, prvi put proslavi se pridružuju i srpski đaci u SAD u Milvokiju, Čikagu i Finiksu.

 

"U dopunskim školama deca ne uče samo jezik i gramatiku već i istoriju, uče o našoj kulturi i tradiciji. Sveti Sava bio je svetitelj i prosvetitelj koji je na duhovnom i kulturnom nivou utemeljio srpski identitet", rekao je Gujon.

 

Izvor: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj