Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: Kao i u vreme svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo
28.01.2024   
REGION   DIREKTOR   

Centralna svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, obeležena je u Makedonskom narodnom pozorištu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija izabrala put slobode, nezavisnosti, suvereniteta, i da je na evropskom putu, vojno neutralna zemlja i neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo. Kao i u vreme svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo, rekao je Vučić.

 

Održana svečana Svetosavska akademija u Skoplju

 

Svetosavska akademija održana je večeras u Skoplju, intoniranjem himni Severne Makedonije i Srbije.

 

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je čestitao 27. januar, Dan državnosti srpske zajednice i rekao da je svrha ovakvih praznika da kroz podsećanje na prošlost ujedine i pripreme zajednicu za aktuelne izazove, ali i da potvrde jedinstvo.

 

"Značajan dan posvećen velikom srednjovekovnom srpskom svešteniku, učitelju i neimaru Svetom Savi. Predstavlja inspiraciju za generacije Srba da neguju svoj identitet, jezik, pismenost i kulturu i da stvaraju trajne vrednosti za jedinicu, i ovde. Dragi prijatelji, glavni prioritet makedonske države je održavanje suživota u našem multietničkom, višejezičnom i multireligijskom društvu", poručio je Pendarovski.

 

On je istakao značaj srpske zajednice za život Severne Makedonije i koliko je potrebna za razvoj "zajedničke makedonske zemlje".

 

"Među nama večeras je deo brojnih i ekskluzivnih pripadnika srpske zajednice, koji obogaćuju našu društvenu, naučnu, kulturnu, sportsku i političku širinu. Zahvaljujem vam na vašoj otvorenosti i ohrabrujem vas da nastavite da dajete, najbolje od sebe za dobrobit naše zajedničke zemlje. Kvalitetni međuetnički odnosi dopunjuju dobre odnose između naše dve prijateljske zemlje", rekao je Pendarovski.

 

Odlazeći makedonski premijer Dimitar Kovačevski je u svom obraćanju naglasio da danas slavimo jednu od najsvetlijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, Svetog Savu.

 

''On je bio duhovni i intelektualni tvorac srpske države, ostao je upamćen na ovim prostorima. Svetosavska akademija je poruka zajedništva. Rad i međusobna saradnja bila je i misija ovog svetitelja - širenje mira, ljubavi, trpeljivosti, istine'', poručio je Kovačevski.

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Savindan i poželeo srpskoj zajednici u Severnoj Makedoniji da bude jača, čvršća i ujedinjenija.

 

"Pripadamo duhu, tradiciji, kulturi za koju ne postoje granice, ne postoje carine i ne postoje mesta gde može biti zaustavljena, a nastala je jednim velikim pregalaštom Svetog Save. I na današnji dan se prisećamo da je Sveti Sava prvo mirio braću, čuvao ih međusobno, a onda nas mirio sa drugim komšijskim narodima", poručio je Stevandić i ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to dobro razumeo, "jer radi sličan posao".

 

Zahvalio je bratskom makedonskom narodu i naveo da se Srbi na svim praznicima koje obeležavaju zajedno sa Makedoncima, kao što su  na Zebrnjaku, Kumanovu i Kajmakčalanu osećaju slobodno i ugodno kao u Topoli i Banjaluci.

 

Prisutnima se obratio i književnik i pesnik Igor Mirović.

 

Predsednica srpske zajednice u Severnoj Makedoniji Gordana Jovović uručila je Svetosavsku povelju pesniku i književniku Vladi Uroševiću.

 

Vučić: Srbi nemaju bližeg naroda od Makedonaca

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbi nemaju bližeg naroda od Makedonaca i da jedino što bi Srbija volela je da sa Severnom Makedonijom gradi još bolje odnose.

 

"Ja sam predsednik Srbije, ali ne plašim se da kažem da su nama Makedonci najbliži narod. Mi bližeg naroda od Makedonaca nemamo. Kao što vidite, ja neskriveno jasno pred celokupnom srpskom i makedonskom javnošću kažem. Mi ništa ne tražimo od Severne Makedonije. Mi nemamo nikakve uslove ni za šta. Ništa ne očekujemo. Jedino što bismo voleli to je da gradimo još bolje i bliže odnose", rekao je Vučić govoreći na Svetosavskoj akademiji u Skoplju.

 

Predsednik je rekao da Srbija od Severne Makedonije ne traži nikakve promene u Ustavu i da smatra da je to unutrašnja stvar.

 

"Godinama se pitam kako je to Sveti Sava uspeo da bude Dositej pre Dositeja, Slobodan Jovanović pre Slobodana Jovanovića, Crnjanski pre Crnjanskog, Varnava pre Varnave, Pavle pre Pavla. Kako to da je on i danas naš najveći prosvetitelj, naš najznačajniji pravnički um, naš veliki pesnik i najveći duhovnik", rekao je Vučić.

 

Dodao je da je do skora bio bez odgovora na to pitanje. "A onda, kao otkrovenje, zahvaljujući Domentijanu, video sam mapu puteva koju je Sava pohodio, video sam toponime čitavog tada poznatog sveta i mesta do kojih je retko koji moderni Srbin uspeo da dobaci, video sam neverovatnu želju za učenjem, video sam najtemeljitiju osobu koju je Srpkinja rodila, video sam i razumeo da je upravo Sava utemeljio naučnu misao oko nas i to pre osam vekova", istakao je Vučić.

 

On je naglasio da je jedini neprevaziđeni validan zakon kod Srba Zakonopravilo ili Nomokanon.

 

"Ta naša Krmčija koju nam je Sava napisao, e upravo njom mi danas krstarimo mutnim morima duhovnih i životnih izazova i nadam se, ne činimo greške", istakao je predsednik Srbije.

 

Dodao je da i kada napravimo greške, gledamo da se odmah podignemo, baš kao što je to i Sveti Sava umeo.

 

"Vladika Nikolaj piše da je došavši kao mlad monah u carski manastir Vatoped, Sava, kao na izložbi, je mogao posmatrati vrhunac prefinjene vizantijske civilizacije, umetnosti, arhitekture, slikarstva, poezije, horskog pojanja, duboreza, kamenoreza, lepog pisanja, čak i učenja o lepom ponašanju", naglasio je Vučić.

 

Vučić je dodao da Sveti Sava predstavlja renesansni um pre pojave renesanse, i ocenio da je on naš prvi i do sada najveštiji diplomata, naš prvi ozbiljan pisac, tvorac naše istorije i njen hroničar, naš prosvetitelj, prvi zakonopisac.

 

"Mi danas sa ove distance možemo da kažemo da je upravo Sveti Sava, temelj naše civilizacije, ličnost koja je na naš narod imala najveći uticaj. Kao što to veliki Dučić tvrdi, svaki verujući čovek u odsudnom času priziva ili svoju majku ili Boga. Mi u Srbiji uz majku i Boga u pomoć prizivamo i Svetog Savu", naglasio je Vučić.

 

Vučić je dodao da kao spomen na veličinu Srbije i njene kulture Srbija nosi njegov lik visoko na svojim barjacima, ukazujući na koje moralne vertikale teži.

 

"Sve dobro što je neki Srbin uradio nakon Svetog Save je protkano u svojoj biti i njegovim blagotvornim uticajima. Bogdan Bogdanović i Tesla i Pupin i Milanković, svi su oni Srbi koji su pili vodu sa Savinog izvora i ponosno to isticali. Danas, baš sledeći primer naših velikana, mi vraćamo makar delimično svoj dug prema Svetom Savi gradeći nove škole, fakultete, naučno-istraživačke centre", rekao je predsednik Srbije.

 

Vučić je ocenio da je Nikolaj Velimirović, rekao da biti dobar Srbin znači pre svega biti dobar čovek.

 

Vučić: Sveti Sava se s pravom zove ocem crkve i škole

 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je kao i u vreme svetog Save i danas pred Srbijom izbor - sloboda ili sizerenstvo, nezavisnost ili podaništvo i naglasio da smo izabrali slobodu i nezavisnost. Vučić je istakao da se sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole.

 

"Priča o svetom Savi staje u jednu reč - izbor, od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbedi prave naslednike i povuče se i kada se pogleda istorija. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji", rekao je Vučić.

 

Ali bez obzira na težinu izazova, naša država je izabrala put slobode i put nezavisnosti, istakao je Vučić na akademiji.

 

Predsednik je izjavio da su mir i jedinstvo uslovi našeg opstanka i našeg razvoja. On je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju rekao da je Sveti Sava u burna vremena znao za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni za uspostavljanje očuvanja jedinstva i mira, kao što je znao da je veština i politika moguća, pa je krunu tražio na zapadu, i arhiepiskopiju na istoku.

 

"Upravo je on izabrao ono što mora da bude naš osnovni izbor - školu i zakone, učenje, red, jaku organizaciju. Budućnost svih nas nije moguća bez ovih osam stotina godina starih postulata i da pojednostavim - ni sloboda nam neće previše značiti ako najpre ne naučimo šta je ona. Ropstvo se zasniva na neznanju", rekao je Vučić.

 

Dodao je da je Sveti Sava to znao i da je zato učio, prevodio i prenosio sve to na svoje učenike.

 

"Osam vekova nakon Svetog Save imamo istu obavezu da stvorimo generacije bolje od nas", rekao je Vučić. On je istakao da nije lako sačuvati vojnu neutralnost, biti i ostati na ervropskom putu, a ne odreći se tradicionalnih prijatelja.

 

"Ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i ne pripadati hordi onih koji su se hajci na njih pridružili", rekao je Vučić.

 

Vučić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju: Srbija je izabrala put slobode

 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija izabrala put slobode.

 

“Naša zemlja nije u lakoj situaciji, ali bez obzira na to naša Srbija je izabrala put slobode, nezavisnosti, suvereniteta, Srbija je na evropskom putu, vojno neutralna zemlja i neće dozvoliti da neko drugi čuva njeno nebo”, rekao je Vučić.

 

Vučić je poručio da je Sveti Sava temelj naše civilizacije, ličnost koja je na naš narod imala najveći uticaj.

 

"Uz majku i Boga prizivamo Svetog Savu, sve dobro što je neko u srpskom narodu učinio protkano je njegovim uticajem, danas vraćamo bar delimično dug prema Svetom Savi gradeći škole, fakultete", kaže Vučić.

 

Ivan Stoilković otvorio Svetosavsku akademiju

 

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković otvorio je večeras u Skoplju Svetosavsku akademiju, na kojoj će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stoilković je naglasio da je prvi put u istoriji predsednik Srbije došao da poseti Srbe u Severnoj Makedoniji.

 

"Gospodine predsedniče, veće priznanje niste mogli da nam uručite. Zato, dozvolite mi da pozdravim neprikosnovnenog lidera srpskog naroda Aleksandra Vučića", istakao je Stoilković, obraćajući se predsedniku Vučiću, koji je sedeo u publici.

 

"Kada se svaka akademija završi, kaže se, da je ova bila najbolja, a na nama je da se potrudimo da svaka sledeća bude bolja. Mislim da smo uspeli u tome jer smo uneli puno ljubavi, razumevanja, rada, i, iskren da budem, ponosan sam na skoro sve akademije koje smo do sada odradili", rekao je Stoilković.

 

On je rekao da može da kaže da je ova akademija svakako bolja od svih drugih. "Zašto? Zato što je neko video da sve ovo što radimo ima odgovarajućeg efekta i u makedonskoj javnosti i u srpskom narodu koji živi u Makedoniji", naveo je Stoilković.

 

Stoilković je rekao da je priča o svetom Savi "zaista velika". "Već osam vekova smo svedoci da ta priča traje. Hvala svetom Savi što nas je večeras okupio, da ispričamo priču o sećanju na njega", dodao je on.

 

Stoilković: Prisustvo Vučića na Akademiji od istorijskog značaja

 

Predsednik Demokratkse pratije Srba u Severnoj Makedonije Ivan Stoilković rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put prisustvuje na obeležavanju Svetosavske akademije u Skoplju, što je, kako je istakao, od istorijskog značaja.

 

On je za Tanjug, uoči obeležavanja Svetosavske akademije u Skoplju, rekao da su, posle truda i uloženih emocija i ljubavi, došli u situaciji da je vrh sprske države prepoznao sve što radi srpski narod u Severnoj Makedoniji i da je upravo predsednik Vučić pokrovitelj manifestacije.

 

"Ovo je pokazatelj da smo na pravom putu, zato sto prvi put dolazi u Skoplje predsednik Vučić na obeležavanje Svetosavske akademije. Ovo ima istorijski značaj", rekao je on.

 

On je dodao da je ova Akademija cenjena širom dijaspore, kao i da ima veliku podršku države Srbije. Istakao je da se nada da će se posle zajedničke Akademije organizovati i zajednička vlada dve države.

 

Gujon: Nivo organizacije Svetosavske akademije pokazuje jačinu veza Srbije i Severne Makedonije

 

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da nivo organizacije Svetosavske akademije u Skoplju pokazuje koliko su veze između Srba i Makedonaca i između Srbije i Severne Makedonije jake na radost obe države.

 

"Sveti Sava, je državni praznik koji je priznat zakonom u Severnoj Makedoniji i to skoro dve decenije, znači 17 godina tačno, što pokazuje veliko poštovanje prema srpskoj zajednici ovde, prema srpskom narodu, ali i prema Srbiji", rekao je Gujon za Tanjug uoči Svetosavske akademije u Skoplju.

 

Dodao je da je važno da Srbija i Severna Makedonija čuvaju svoj nacionalni identitet, svoju kulturu i svoj jezik.

 

"Zato smo mi kao Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prethodne tri godine finansirali kulturne projekte u iznosu od 17 miliona dinara, što je omogućilo stipendiranje 21 učenika koji pohađaju školu na srpskom jeziku. Omogućili smo održavanje raznih manifestacija, pomogli smo kulturno-umetničkim društvima, školama jezika i sve to sa ciljem da srpski identitet živi među Srbima u Severnoj Makedoniji", naglasio je Gujon.

 

On je istakao da su Srbi i Makedonci dva izuzetno bliska naroda, slična i po jeziku i po mentalitetu.

 

Predsednik Vučić se obratito prisutnima na Svetosavskoj akademiji, a govorili su i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

 

Održan je i kulturno-umetnički progam, u okviru kojeg je nastupila Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom "Srbski pravoslavni pojci", grupa "Iskon" i ansambl "Kolo".

 

U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju. Ovaj dan je neradni dan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji. Ove godine ustanovljen je i program "Svetosavska nedelja" tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada, Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju. Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni je u Bitolju.

 

Izvor: RTS

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj