Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Otpočeo projekat "Biblioteka srpske dijaspore"
31.01.2024   
MATICA   DIJASPORA   

Danas je zvanično otpočeo projekat „Biblioteka srpske dijaspore“ podržan od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koji sprovodi Fond dijaspora za maticu. Biblioteka predstavlja nacionalnu i kulturnu instituciju sa ciljem da se u njoj nađe najveći broj dela autora iz srpskog rasejanja, različitih žanrova, kao i dela autora iz matice koja se tiču sveukupnih odnosa matice i rasejanja.

 

Biblioteka srpske dijaspore je osmišljena kao žiža, ukrštanje i jedinstveni centar koji nastoji da značajno doprinese očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kroz čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta.

 

Autori ili poznavaoci stvaralaštva srpskog rasejanja, izdavačke kuće, pojedinci mogu doprineti bazi unošenjem podataka o publikacijama, kako bi se iste našle u kolekciji Biblioteke.

 

Digitalna platforma biblioteke nalazi se na LINKU gde možete na jednostavan način popuniti formular za unos podataka i dati svoj doprinos ovom projektu, gde će biti obuhvaćen knjižni fond sastavljen od dela autora iz srpske dijaspore i dela o srpskoj dijaspori izdata u dijaspori ili u matici.

 

Biblioteka će biti dostupna svim zainteresovanim licima, građanima, studentima, istraživačima, udruženjima, institucijama i preduzećima na korišćenje.

 

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prepoznala je značaj ove ideje i putem projekta finansijski podržala razvoj digitalne baze i najširu promociju ove ideje.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj