Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Direktor Uprave Gujon i načelnica opštine Drvar Runić razgovarali o samoodrživim projektima za srpske povratničke porodice u Federaciji BiH
08.02.2024   
REGION   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se danas u Beogradu s načelnicom opštine Drvar Dušicom Runić. 

 

Načelnica Runić informisala je direktora Uprave o situaciji i položaju srpskog naroda na teritoriji opštine Drvar i Federacije BiH.

 

Runić je Gujonu prenela poruku srpskih domaćina iz Drvara o potrebi za podrškom kroz ekonomski samoodržive projekte. To je koncept koji je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu do sada uspešno primenjivala u Bosanskom Petrovcu i Grahovu, Posavini i na severu Crne Gore.

 

Samoodrživi projekti uključuju podršku stočarima kroz kupovinu stočnih grla, poljoprivrednicima kroz poljoprivrednu mehanizaciju i neophodnu opremu.

 

Podrška srpskim domaćinstvima koja se bave stočarstvom i poljoprivredom ima za cilj stvaranje samoodrživih porodičnih ekonomija. Prvi cilj je da njihovi kapaciteti u potpunosti ispunjavaju potrebe porodice, a drugi cilj je da se višak plasira na tržište.

 

Direktor Uprave Arno Gujon naglasio je tokom sastanka da je ovaj vid podrške srpskim povratničkim porodicama veoma važan i da će Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u skladu sa svojim mogućnostima preko redovnog godišnjeg konkursa nastaviti da izdvaja sredstva za slične projekte.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj