Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Arno Gujon: Uprkos pritiscima na Srbiju, dijaspora jedinstvena uz svoju maticu, u maju najveće okupljanje srpskog rasejanja u Beogradu
16.04.2024   
MATICA   DIJASPORA   DIREKTOR   

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore, najveća manifestacija našeg rasejanja, koja okuplja 2.500 igrača iz 40 kulturno-umetničkih društava iz Evrope, održaće se u beogradskoj MTS Dvorani 18. i 19. maja, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da u okolnostima kada se nameće rezolucija o genocidu u Srebrenici nije lako biti Srbin u dijaspori, te da Srbija želi da poruči svom narodu da nema čega da se stidi.

 

„U trenutku kada pokušavaju da nametnu žig kolektivne krivice srpskom narodu, Srbima u dijaspori je najteže jer je tamo propaganda najjača. Ta propaganda je već deo obrazovnog sistema u nekim zemljama i postoji opasnost da žigosanje srpskog naroda bude u školskom sistemu svuda.  Želimo da pošaljemo poruku da su Srbi okupljeni oko matice i da na pokušaj stigmatizacije odgovaraju lepotom tradicionalne igre, koje je kulturno dobro Uneska, kulture i osmesima dece“, izjavio je Gujon.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj