Vest - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Vesti   ›   Vest
Iz Podgorice i Skadra podrška institucijama Srbije i Srpske za očuvanje mira i jedinstva srpskog naroda
22.04.2024   
MATICA   REGION   

Konferencija srpskih nacionalnih organizacija održana je od 20.  do 22. aprila 2024. godine u Podgorici i Skadru. Srpske nacionalne organizacije zemalja regiona usvojile su izjavu kojom daju punu i bezrezervnu podršku institucijama Republike Srbije i Republike Srpske u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda.

 

"Da bi se sačuvala celina srpskog naroda, njegovi koreni i naš istorijski prostor, neophodno je jedinstvo o strateškim ciljevima njegove samobitnosti. Jedino to može izvesti Srbe na pravi put", ističe se u izjavi.


U izjavi se navodi da je u današnjem vremenu velikih pritisaka, iskušenja i nepravdi sa kojima je suočen srpski narod, velika zabrinutost za stabilnost i očuvanje nacionalnog i državnog jedinstva, te da nove okolnosti iziskuju odgovore na brojna otvorena pitanja od suštinske važnosti za sudbinu srpskog naroda.

 

"Srpski narod nema ambiciju za regionalnom dominacijom po bilo kom osnovu. Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira, stabilnosti i pomirenje sa svim drugim narodima i nacionalnim zajednicama koje žive na zajedničkom prostoru", naglašava se u izjavi.


Na Konferenciji su učestvovali ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne Skupštine Srbije Dragan Stanojević, savetnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Đorđe Aleksić i saradnik Miroljub Nestorović kao i delegacije srpskih nacionalnih organizacija iz Albanije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) i Crne Gore.

 

U okviru Konferencije otvorena je izložba slikovnog bukvara „Moja ćirilica“ slikarke Olgice Stefanović, a srpski pisac iz Crne Gore Budimir Dubak je rekao da ona simbolizuje trajno jedinstvo i neuništivost mnogostradalnog srpskog naroda. 

 

U Srpskoj kući u Podgorici 22. aprila održana je tribina sa temom obeležavanje nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a gosti su bili predstavnici Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić i Bojan Arbutina.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj