Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Gujon i Vrhovac potpisali memorandum za osnaživanje Srba u Republici Srpskoj i povratničkim mestima u Federaciji BiH
24.04.2023   
REGION   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i direktor Investiciono-razvojne Banke IRB Republike Srpske Dražen Vrhovac potpisali su danas memorandum o saradnji koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje srpskih porodica u ruralnim sredimama u RS i povratničkim opštinama u FBiH.

 

 

 

 

 

 

Direktor Uprave rekao je da će taj memorandum Upravi omogućiti da se uključi u realizovanje finansijskih mehanizama kroz konkretne projekte kako bi se unapredio život građana u RS, saopšteno je iz Uprave.

 

"IRB će tamo gde Uprava izdvoji 100 evra, izdvojiti isto toliko sredstava što znači duplo veću podršku porodicama kojima je pomoć potrebna, kako bi mogle da žive od svog rada u poljoprivredi, stočarstvu i drugim granama", rekao je Gujon novinarima u Banjaluci.

 

Gujon je naveo da je danas sa IRB dogovoreno da u tom cilju bude izdvojeno 100.000 evra, što će doprineti da se do kraja godine sprovede  memorandum. Cilj potpisanog dokumenta je, kako je naveo, zajednički rad na projektima razvoja lokalnih zajednica i jačanje ranjivih i socijalno osetljivih grupa stanovništva u lokalnim sredinama.

 

Direktor Uprave naglasio je da je saradnja Srbije i RS izuzetno važna i odvija se na visokom nivou zahvaljujući čelnicima Srbije i RS Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku i da je važno pratiti taj pravac.

 

Vrhovac je podsetio da je do sada realizovano sedam finansijskih mehanizama, kojima su širom RS podržana 64 projekta. Prema njegovim rečima, ti projekti vredni su oko osam miliona konvertibilinih maraka, dok nepovratna sredstva iznose 5,1 milion, a obezbijedili su ih Vlada RS i IRB zajedno sa partnerima.

 

Vrhovac je ponovio da je dogovoren početni iznos od 100.000 evra, kao i da će u narednom periodu biti formiran pravilnik i objavljen javni poziv za projekte kojima je potrebna finansijska podrška.

 

Potpisivanje memoranduma je, kako je naveo, rezultat ranijih razgovora predstavnika Investiciono razvojne banke i Uprave koja u okviru Ministarstva spoljnih poslova Srbije funkcioniše na sličan način kao i IRB sa Vladom Srpske.

 

Izvor: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj