Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Na istom zadatku i matica i dijaspora
25.05.2023   
MATICA   DIJASPORA   DIREKTOR   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon organizovao je 18. maja radni ručak za vladike iz dijaspore, koji su u Beogradu prisustvovali Saboru Srpske pravoslavne crkve, i poručio da Uprava podržava projekte SPC u dijaspori jer je crkva stožer okupljanja Srba u rasejanju i čuvar identiteta i vere u dijaspori.

 

"Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu finansira mnoge projekte zajedno sa eparhijama i crkveno-kolskim opštinama širom sveta. Daću vam jedan primer: mi smo opremili jednu učionicu u koledžu Sveti Sava u Sidneju, u Australiji. Zajedno sa vladikom Andrejem otvorili smo četiri dopunske škole na Malti, zajedno sa Eparhijom zapadnoevropskom otvorili smo i dopunske škole na Tenerifima, zajedno finansiramo razna okupljanja, događaje, promocije knjiga itd...

 

Ono što je bitno je da Crkva, gde god da se nalazi stub i stožer okupljanja srpskih zajednica u svetu", kaže Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

 

"Ovo je lep, ne samo gest i čin, nego događaj, da se dogovaramo, da zajednički nastupamo, jer i naša država i naša Crkva su na istom polju. Radimo zajedno za dobro našeg naroda, za očuvanje, kako mi to volimo da kažemo, našeg duhovnog ali i nacionalnog identiteta. Mogu da kažem da se u Čikagu radi na otvaranju jedne škole, tu je aktivan i Konzulat, i gospodin konzul u Čikagu, zajedno sa Crkvom i kod crkve, jer imamo prostorije da otvorimo školu, a naročito da pojačamo učenje srpskog jezika. Divan je primer istaći i naglasiti da Srbi, treća i četvrta generacija su aktivni u svojim crkvama. Činjenica je da slabije govore srpski, ali su zainteresovani da obnove i uče. Oni tamo, koji su aktivni u crkvenom životu, su sačuvali vezu sa otadžbinom, sa svojom maticom", kaže episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin.

 

"Tako smo širom Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte, vodili računa o tome da otvorimo dopunske škole, gde naša omladina a i naš narod može da dopunjuje svoje znanje o svom jeziku. I to je pravi spas za roditelje da mogu da pošalju svoju decu u dopunske škole srpskog jezika, istorije i veronauke. Mi smo srećni što smo sa, naročito Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, i gospodinom Arnoom Gujonom, uspeli da otvorimo tri škole na Malti, i jednu na obližnjem ostrvu Gozi. Tako imamo četiri škole u kojima se deca uče našem jeziku", rekao je vladika Andrej.

 

Izvor: RTS 

 

 

 

 

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj