Video - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Title
Idi na sadržaj
Naslovna   ›   Mediji   ›   Galerija   ›   Video galerija   ›   Video
Gujon: Za identitet važni i državni simboli poput himne i zastave
13.09.2023   
MATICA   REGION   

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da treba obeležavati 15. septembar i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer su pored jezika, pisma i kulture za identitet važni i državni simboli, poput himne i zastave.

 

 "Mnogi narodi u svetu imaju Dan zastave decenijama, poneki i vekovima. Imaju Amerikanci, Rusi i mnogi drugi. Nažalost, dugi niz godina Srbi i Srbija nisu imali taj dan. Zato je velika stvar što je pre tri godine na predlog predsednika Aleksandra Vučića odlučeno da 15. septembar bude Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", rekao je Gujon.

 

Govoreći u Istorijskom muzeju Srbije, na promociji spota za tradicionalnu pesmu "Srpkinjica jedna mala", koju je u novom aranžmanu snimila pevačica Branka Zečević povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Gujon je podsetio da je 15. septembra 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu, čime je počelo oslobađanje Srbije, ali i Evrope.

 

Istakavši da su danas mladima potrebni primeri, Gujon je dodao da su to srpski vojnici, koji su ginuli za slobodu, ali da se mogu ugledati i na srpske sportiste, poput tenisera Novaka Đokovića "koji je pobedio ceo jedan sistem i pokazao da je najjači. Ne samo zato što je najbolji sportista, nego je i jedan od najvećih Srba, koji su kroz istoriju pokazali svoju plemenitost kroz borbu i tako što nikad nisu odustali", istakao je Gujon.

 

Foto:Tanjug

 

Primetio je da se tokom neverovatnog, veličanstvenog dočeka košarkaša i nacionalnog ponosa Srbije i srpskog naroda Đokovića mogla videti "cela omladinu ujedinjena uz pesme, himnu, uz svoje zastave".

 

Prema njegovim rečima, velika prednost Srba je što pored državnih simbola imaju i svoju narodnu zastavu, trobojku bez grba, koja predstavlja srpski narod gde god da živi.

 

"Širom naše planete 15. septembra u 20 zemalja mi ćemo da obeležimo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. U 20 zemalja, gde god kuca srpsko srce, vijoriće se i srpska trobojka, srpska zastava", rekao je Gujon.

 

Branka Zečević vokalna etno solistkinja iz Crne Gore izjavila je na promociji pesme i spota da glavna ideja "da tradicionalno predstavimo na savremeni način, verodostojan priči i suštini koju ova pesma nosi".

 

Direktorka IMS Dušica Bojić je rekla da je izuzetna čast što su "ustanova od koje kreće obeležavanje značajnog srpskog datuma", napomenuvši da muzej "inače neguje kulturu pevanja i ima poseban program 'Muzikom kroz muzej'".

 

 

 

 

Izvor Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu © Sva prava zadržana
REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA
Uprava za saradnju sa dijasporom
i Srbima u regionu
Nazad na sadržaj